06.10.2024
Новини Промо

6 ознак дефіциту Омега-3

Омега-3 – це три поліненасичені жирні кислоти. Вони не синтезуються в організмі, але дуже необхідні підтримки здоров’я і краси. Ми отримуємо Омега-3, коли їмо червону або жирну рибу, бобові, яйця, а також споживаючи натуральні Омега 3 добавки.

Добре, якщо так і відбувається, і ви системно споживаєте продукти багаті омега 3 жирними кислотами або один-два рази на рік споживаєте вітаміни у вигляді курсу. Але, якщо це не так, у вас може виникнути дефіцит жирних кислот Омега-3, які дуже важливі для хорошого самопочуття і краси.

Як може виявлятися дефіцит жирних кислот в організмі і розповімо далі.

6 ознак, як може виявлятися дефіцит Омега-3

Перш ніж перейти до основних ознак дефіциту Омега-3, відзначимо, що подібні симптоми можуть говорити не тільки про дефіцит жирних кислот, але і бути ознакою інших порушень. Тому, якщо вас турбує один або кілька нижчезазначених симптомів і вони не зникають навіть після прийому вітамінних добавок з Омегою, рекомендуємо звернутися за консультацією до вашого сімейного лікаря або терапевта.

1. Ви швидко втомлюєтеся

Підвищена стомлюваність, занепад сил – це може говорити про дефіцит Омега-3. Справа в тому, що саме ці три ненасичені жирні кислоти сприяють покращенню метаболізму, звільненню енергії на клітинному рівні, і як результат допомагають нам почуватися енергійно і здорово, а також швидко відновлюватися після навантажень.

2. У вас порушений сон

Порушення якості сну, безсоння – це також може бути спричинене дефіцитом Омеги. Ці жирні кислоти, а саме докозагексаєнова кислота (одна з трьох наших кислот) бере участь у синтезі мелатоніну. Коли її рівень в організмі в дефіциті, це впливає на синтез мелатоніну, і як результат, негативно позначається на якості сну та відпочинку.

3. Спостерігається сухість і свербіж шкіри

Наші головні жирні кислоти не тільки впливають на здоров’я, але й надають позитивний ефект. Наприклад, захищають шкіру від втрати вологи, а також утворюють захисний ліпідний бар’єр. Як результат, шкіра, волосся і навіть нігті залишаються добре зволоженими і мають гарне здорове сяйво. І навпаки, шкіра стає сухою, свербить, якщо в організмі нестача Омега-3.

4. У вас порушена концентрація та пам’ять

Ненасичені жирні кислоти беруть участь у передачі імпульсів на нейронному рівні, сприяють регенерації нейронів, а також позитивно впливають на роботу клітин мозку. Як результат, вони сприяють покращенню концентрації, пам’яті та розумової діяльності. При нестачі ж Омега-3 в організмі, навпаки, спостерігається погіршення пам’яті, концентрації та розумової активності.

5. У вас болять і хрустять суглоби

Жирні кислоти зміцнюють здоров’я суглобів, перешкоджає руйнуванню хрящової тканини, покращує мобільність суглобів, а також зменшує запальні процеси в суглобах, і, як результат, зменшує больовий синдром при хронічних хворобах суглобів. Коли ж жирні кислоти в дефіциті в організмі, це може проявлятися болем і порушенням мобільності суглобів.

6. Ви дуже часто почуваєтеся роздратовано

Дратівливість та тривожність також можуть бути симптомом нестачі Омега-3. Справа в тому, що жирні кислоти також беруть участь у синтезі серотоніну – гормону щастя, який також впливає на загальний психоемоційний стан. У разі нестачі Омеги, синтез серотоніну може порушуватися, і як результат, через це можуть виникати дратівливість, депресивні епізоди.

Сподіваємось цей матеріал буде корисним для вас. А якщо ви помітили за собою один або кілька подібних симптомів, можливо настав час звернутися за консультацією до терапевта або збагатити свій раціон продуктами або вітамінними добавками з високим вмістом Омега-3.

Перейти до панелі інструментів