21.09.2024
Новини

“В окопах немає атеїстів”: доцент Кременецької академії про війну та власні психологічні дослідження в окопах

В окопах займається науковою діяльністю в психологічній сфері та мріє про краще майбутнє для всієї України! Іван Білосевич, боєць105-ї окремої бригади територіальної оборони, депутат Кременецької міської ради, захищає свою країну з початку повномасштабного вторгнення. Протягом останнього року він разом з побратимами перебуває на Запорізькому напрямку, тримаючи фронт проти російських окупаційних військ.

Іван – учасник бойових дій, який захищає Батьківщину з 2014 року. А 24 лютого 2022 року, коли ворог з новою силою вдерся на наші землі, він без вагань знову взяв до рук зброю. Боротьбу з окупантами продовжує вже в новій ролі – офіцера ЗСУ.

У цивільному житті – викладач, доктор і доцент Кременецької гуманітарно-педагогічної академії  імені Тараса Шевченка. Наразі він продовжує свої дослідження в окопах.

Зокрема, вивчає, як релігійні переконання впливають на психічне здоров’я учасників бойових дій.

За його словами, захоплення психологією набуло нового сенсу.

“І це мене рятує, це відволікає, допомагає зосередитися на речах, які є фундаментальними для кожного з нас”,- каже боєць.

Чому обрав саме цю тему для свого дослідження? “Віра лежить в основі армії. В окопах немає атеїстів. Але про віру люди згадують лише тоді, коли потрапляють у небезпечну ситуацію, яка загрожує їхньому життю та здоров’ю”.

Сьогодні, на думку Івана Білосевича, найважливіше – зберегти психічне здоров’я захисників.

Ті, хто побував на передовій, по-іншому сприймають світ, бо по-своєму відчули межі істини. “Сьогодні є серйозні проблеми з психологічною та фізичною реабілітацією, але найголовніше – зберегти психічне здоров’я”, – наголошує боєць.

 

Перейти до панелі інструментів