23.10.2024
Новини Оперативно

Підривників тернопільського бізнесмена уже затримали: подробиці резонансного розслідування

У ніч з 8 на 9 листопада у Тернополі пролунало 2 вибухи – на вулиці Чумацькій о 03:15 та на Руській о 03:23. Коли вранці на місце подій прибула слідчо-оперативна група, з’ясувалось, що вони вибухові засоби були приведені у дію різними способами. Про деталі розслідування журналістам на брифінгу сьогодні розповіли начальник Головного управління Нацполіції області Сергій Зюбаненко та  керівник Тернопільської обласної прокуратури Андрій Миколайчук.

Читайте також: Заклали вибухівку на капот Porsche Cayenne: у поліції розповіли деталі щодо вибухів у Тернополі

На Чумацькій встановили розтяжку, яка привела в дію гранату Ф-1. Жертв не було через щасливий збіг обставин – через розтяжку пробіг кіт, і вибуховий пристрій здетонував.

Інший вибуховий пристрій, саморобний, встановили на автомобіль Porsche Cayenne. Він мав таймер і також привів у дію гранату Ф-1.

До протиправних дій довели причетність 63-річного та 49-річного жителів м. Тернополя. 12 жовтня постраждалому підприємцю почали надходити погрози на телефон  – у нього вимагали 85 тисяч доларів. Вимагачі погрожували фізичною розправою, якщо ці кошти не будуть надані.

Оперативники та слідчі зібрали достатньо доказів, щоб довести причетність, затримати та оголосити про підозру цим громадянам, каже Сергій Зюбаненко. Слідство здійснюється за процесуальним керівництвом Тернопільської обласної прокуратури. Її керівник Андрій Миколайчук розповів, що фігуранту злочину повідомили про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України (вимагання, пошкодження чужого майна шляхом вибуху, незаконне поводження зі зброєю та боєприпасами). Його помічникові наразі повідомили про підозру з 1 статтею – ч1 ст2631: «Незаконне виготовлення, переробка чи ремонт вогнепальної зброї, боєприпасів, вибухових речовин”.

Організатору вибуху, який уже мав кримінальне минуле, суд визначив запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без альтернативи. Йому загрожує до 12 років ув’язнення. Щодо іншого – запобіжний захід ще не обрано. Відомо, що він має стосунок до збройних формувань.

Перевіряється також причетність цих людей до організації подібних резонансних злочинів, що трапилися у минулі роки.

Перейти до панелі інструментів