Що таке дріп-кава?

Хочете заварити каву без особливих зусиль та спеціальної техніки? Тоді дріп-кава це саме для вас! По суті, це та сама мелена кава, але у доволі цікавому оформлені. У невеличкому фільтр-пакетику, з гарною перфорацією, знаходиться порція кави (приблизно 12 г), стінки так званого “пакетика” виготовлені з синтетичного волокна, для ще кращого проходження води та правильної екстракції. Сучасна дріп-кава має спеціальні паперові ручки, які зручно, та максимально комфортно зачепити за краї улюбленої чашки, це робиться за декілька секунд, але пакетик фіксується надійно та не падає у чашку чи склянку. Далі прямо у пакетик наливається гаряча вода та відбувається процес приготування, але про те, як правильно готувати напій поговоримо нижче. Таким цікавим методом проливу, ви отримуєте смачну, а головне свіжозварену каву!

Майже кожен бренд та торгова марка пропонують поласувати смачною кавою у пакетиках. Дріп-кава може бути у вигляді 100% арабіки чи цікавого поєднання з робустою та мати приємні смакові нотки, такі як карамель, мед, шоколад, прянощі та багато іншого. І хоча дріп-кава з’явилась в Україні не так давно, виникнення цього пристосування має доволі цікаву історію.

Історія походження дріп-кави

Цікавою особливістю є те, що саме цей винахід придумали у Японії ще у 1950 році. Попри всю повагу та особливу любов до чаю, японці, а особливо молоде покоління, почали все більше віддавати перевагу культурі кавопиття. Все почалось з того, що темп життя ставав активніший та буквально змушував робити все швидко. Так, для тих хто не мав змоги рано вранці витратити багато часу на приготування кави, почали виробляти такі незвичайні пакетики. Спочатку вони були виготовлені із натуральної тканини та паперу та кріпились на одну стінку чашки, звичайно, це доставляло деякі незручності, як от потрапляння всього пакетика прямо у чашку. Далі пакетик переробили та трішки вдосконалили, кріплення було трикутної форми, але й цей спосіб викликав у споживачів невдоволення. Згодом, у 2001 році японська компанія UCC Ueshima Coffee почала виготовляти дріп-каву з якісним та надійним кріпленням на чотири сторони чашки, це справило неабияке, позитивне враження та винахід й досі отримує велику кількість позитивних відгуків.

Сучасне виробництво дріп-кави, перш за все, спрямоване на те, щоб ви ніколи не відмовляли собі у задоволенні посмакувати відмінною кавою, навіть, якщо у вас обмежена кількість часу та немає змоги користуватися кавомашиною чи відвідувати кав’ярню. Також такою кавою ви можете смакувати практично у будь-яких умовах: дома, в офісі та навіть у подорожі. Це унікальна можливість бути незалежним від обставин, адже вам потрібна всього лише гаряча вода, чашка, та звичайно дріп-кава у пакетиках, різноманітність якої вражає! Але, як і в кожному винаході чи будь-якому продукті є свої плюси та мінуси, тому пропонуємо розглянути ці моменти детальніше.

Переваги та недоліки

Кожна порція кави запакована у герметичну зовнішнє пакування, яке виготовлене з фольгованого пластику та відмінно захищає продукт від окислення, завдяки інертному газу, та контакту з киснем або вологою. Тобто дістаючи дріп-каву ви можете бути цілком впевнені, що вона чиста та готова до заварювання, а також максимально свіжа.

Ще декілька вагомих переваг у сторону дріп-кави:

  • Користь. Головною перевагою дріп-кави є те, що вона містить низьку кількість ліпідів (кафестол, кахвеол), адже вони містяться у гущі, від якої відмінно захищає фільтр-пакет, який не пропускає її у чашку. Така кава, при помірному вживанні, не заподіює шкоду серцево-судинній системі.
  • Різноманітність смаків. Перевага в тому, що ви можете одночасно купляти різні сорти та купажі, тобто не потрібно купувати великі упаковки чи велику кількість однієї й тієї самої кави. Можна придбати один пакетик на пробу, а можна й десять різних варіантів одразу, тут все залежить від особистих уподобань та можливостей.
  • Помел кави. Виробники якісної кави розробили ідеальні пропорції щодо помелу, який швидко та правильно заварюється, аби кава мала найкращий смак та аромат.
  • Стабільний смак. Якщо ви більш консервативна людина та полюбляєте стабільність у всьому, навіть у смакових вподобаннях, то дріп-продукт це саме для вас.
  • Ціна за пакетик. Якщо ще декілька років тому, ціна на дріп-каву була приблизно така сама, як кава у кав’ярні, то зраз враховуючи інфляцію та зростання цін у тих самих закладах, вибір стає очевидним. Тобто, якщо середня ціна кави у закладі, станом на 2022 рік, приблизно 30–60 грн, то один пакетик дріп-кави буде коштувати 20–25 грн.
  • Широкий вибір. З початку виробництва пройшло вже дуже багато років, тому на полицях інтернет-магазинів можна знайти, як елітні варіанти напоїв, так й фермерські чи навіть ексклюзивні, як от кава з бочки.
  • Швидко заварюється. Всього дві хвилини вашого часу й смачний та гарячий напій у вас в руках.
  • Чистота. У чашці не залишиться кавової гущі. Пакетик зроблений таким чином, що жодна крупинка меленої кави не потрапить у напій, достатньо просто вийняти пакетик з чашки та утилізувати.
  • Компактність та комфорт. Маленький пакетик кави можна помістити навіть у кишеню, тому можна сказати, що це кишеньковий варан смачного напою.

Якщо казати про негативні сторони, то звичайно, що ціна трохи дорожча від, наприклад, меленої чи зернової кави, але у складі дріп-кави виключно елітні сорти кавових зерен. Також такий вид напоїв має дещо менше варіацій смаків ніж звичайна кава. До всього цього дуже важливо дотримуватись конкретних вказівок, що до заварювання, адже від цього залежатимуть смакові та ароматичні характеристики. саме про це поговоримо далі.

Як правильно приготувати дріп-каву?

Для того, щоб якомога краще розкрити потенціал кави потрібно не тільки правильно вибрати бренд чи смакові властивості, а й правильно її приготувати. Зазвичай використовують два найпоширеніших методи.

Метод зазначений на пакуванні самим виробником

Для цього потрібні такі інгредієнти:

  • Звичайно дріп-кава.
  • Чиста, гаряча вода.
  • Чашка або термостійка склянка (250–350 мл).
  • Кухонні ваги.

Отже, спочатку потрібно нагріти воду до температури 90-95°С, якщо наразі у вас немає термометра, то користуйтесь лайфхаком: після закипання води відкрийте носик чи кришку чайника на 30 секунд.

Далі візьміть пакетик та відкрийте його, акуратно дістаньте каву з упаковки, та по лінії перфорації вказаною виробником, відкрийте дріп-каву. Розтягніть його до ширини стінок чашки.

Тепер, вам знадобляться ваги. Поставте на них чашку та відтарьте до нуля, та проливаючи гарячою водою слідкуйте, щоб вийшло не більше 240 мл. Проливати потрібно поступово, декілька разів.

На останньому етапі ви можете додати цукор чи молоко. Гарненько перемішайте та насолоджуйтесь відмінною кавою.

Маленька порада: не видавлюйте пакетик аби не зіпсувати смак переекстракцією.

Метод “по-домашньому”

Знадобиться:

  1. Дріп-кава.
  2. Чашка.
  3. Гаряча вода.

Метод дуже схожий на перший, але простіший. Виконайте 1 та 2 крок попереднього методу, головне, це не заповнювати пакетик до країв водою. Так само виконайте пролив в декілька етапів, приберіть пакетик та насолоджуйтесь натуральною кавою, навіть далеко у горах!

About the author

Володимир Кравчук
trending_flat
Тернопільщина втратила знаного поета та журналіста з Тернопільщини Володимира Кравчука

На 65 році життя не стало поета та журналіста зі Збаражчини, члена Національної спілки журналістів України та Національної спілки письменників України Володимира Кравчука.  Про це повідомили на сторінці КУ "Центр культури і дозвілля" Збаразької міської ради.  Володимир Кравчук помер 7 червня 2025 року. "Відійшов у вічність керівник літературно-мистецької студії "Рушник", знаний та шанований збаражчанин, справжній патріот, громадський діяч — Володимир Кравчук. Пішла з життя людина прекрасної душі, відкритого і доброго серця. Він жив, радів світу, людям, що оточували його. Життєвий шлях Володимира Кравчука був взірцем людської гідності та добропорядності", — йдеться у повідомленні КУ "Центр культури і дозвілля" Збаразької міської ради. На смерть Володимира Кравчука відреагував і мер Збаража Роман Полікровський. "Глибоко сумую з приводу смерті колишнього депутата Збаразької міської ради, знаного талановитого поета, журналіста, чудової людини - Володимира Ярославовича Кравчука. Висловлюю щире співчуття рідним та близьким Володимира Ярославовича. Розділяю з вами […]

оформити спадщину
trending_flat
Як оформити спадщину, якщо ви за кордоном

Якщо ви втратили близьку людину і перебуваєте за кордоном, процес оформлення спадщини матиме свої особливості. Які саме — розповідають юристи системи надання БПД. Загальні правила не змінюються — потрібно подати заяву про прийняття спадщини до нотаріуса впродовж 6 місяців. Це можна зробити: особисто поштою — в цьому випадку заява має бути нотаріально засвідчена. Як подати заяву про прийняття спадщини з-за кордону Поштою: зверніться до нотаріуса в країні перебування, щоб засвідчити заяву перекладіть заяву українською мовою засвідчте в нотаріуса вірність перекладу та справжність підпису перекладача надішліть заяву на адресу нотаріуса в Україні. Через консульські установи: зверніться до консульства України в країні перебування із заявою про прийняття спадщини. У цьому випадку заява складається українською мовою і не потребує додаткового засвідчення та перекладу. Що далі Отримайте свідоцтво про спадщину — через 6 місяців з дати відкриття спадщини. Це можна зробити: особисто в нотаріуса […]

Тиждень донорства
trending_flat
У Тернополі відбудеться Тиждень донорства: сотні подарунків, кава та розваги для дітей

З нагоди Всесвітнього дня донора у Тернопільському обласному центрі служби крові оголосили Тиждень донорства. Найактивніші події заплановані на 13 і 14 червня. Здати кров усі охочі можуть з 8:00 до 13:00. У програмі — смачна кава, безпрограшна лотерея, а для найменших — аніматори та конкурс дитячого малюнка. — Ми хочемо подякувати всім донорам. Саме завдяки вам щодня рятують життя. Разом із небайдужими благодійниками ми підготували сотні подарунків. Приходьте, буде цікаво! — наголосив очільник Тернопільського центру служби крові Василь Хомінець. Місце проведення: Тернопільський обласний центр служби крові (Тернопіль. Вулиця Клінічна, 8). Час забору крові: 08:00—13:00. До слова, Всесвітній день донора крові щорічно відзначають 14 червня. Саме у цей день в 1868 році народився Карл Ландштейнер — австрійський лікар, імунолог, який отримав в 1930 році Нобелівську премію за відкриття груп крові людини.

Гаріян
trending_flat
Ортопедо -травматологічне відділення тернопільської лікарні визнали найкращим в Україні

Ортопедо-травматологічне відділення тернопільської лікарні визнали кращим в Україні. Про це повідомляється на сторінці лікарні у соцмережах. " Голова асоціації травматологів України відзначив ортопедо-травматологічне відділення нашої лікарні, як краще в Україні. Завідувач відділенням Сергій Гаріян отримав відповідний диплом. Він підтверджує, що потенціал медичної галузі області є дуже великим, а тернопільські медики - професіонали своєї справи. Вони рятують життя і повертають здоров'я і військовим і цивільним громадянам", - йдеться у повідомленні. Раніше "Терміново" розповідало що Сергій Гаріян разом з командою прооперував 10 тисяч українських військових. Він отримав особливу нагороду від Верховної Ради.

trending_flat
“Це — боляче”: великий український виробник показав жахливі кадри руйнувань після удару РФ та звернувся до тернополян

Компанія Kupava Group of Companies, потужності якої постраждали від російського ракетного удару 6 червня, показала масштаби руйнування.  Директор Купави (фірма займається дистриб'юцією засобів гігієни) Тарас Винницький опублікував звернення у зв'язку з російською атакою. "Унаслідок сьогоднішньої ворожої атаки рф постраждали наші виробничі, складські та комерційні потужності. Це — боляче. Це — удари по українському бізнесу, який створює робочі місця, сплачує податки та щодня тримає економічний фронт. Ми все відновимо. Ми все відбудуємо. Бо ми — на своїй землі. Але найголовніше — наші співробітники в безпеці. Бо найцінніше — це людське життя. Сьогодні всі наші зусилля спрямовані на відновлення і боротьбу з наслідками атаки. Ми вдячні кожному, хто підтримав — словами, діями, вірою. Ваша підтримка — це наш тил", - йдеться у повідомленні. Винницький закликав підтримувати ЗСУ, українського виробника, та вітчизняну економіку. Також під час атаки постраждало одне з відділень "Нової пошти", кав'ярня, […]

інфраструктура гори Бона в Кременці
trending_flat
На горі Бона у Кременці оновили туристичну інфраструктуру: що змінилося (фото)

На горі Бона оновили туристичну інфраструктуру. Про це повідомляє Кременецько-Почаївський державний історико-архітектурний заповідник. "ДІАЗом встановлено біотуалети— тепер гості можуть комфортно провести час на території пам’ятки, не відволікаючись на побутові незручності. Крім того, нові зручні лавки з дерев'яного бруса вже розміщені в ключових зонах для відпочинку — щоб кожен мав можливість насолодитися краєвидами старовинного замку та мальовничими околицями Кременця. Заповідником розпочато оновлення інформаціних стендів на території пам'ятки. Інформація на стендах подана українською мовою та продубльована англійською для зручності іноземних туристів. Також довкола місця паркування оновлено дерев'яну огорожу", - йдеться у повідомленні. Також у ДІАЗі нагадали туристам, що при відвідуванні замку потрібно дотримуватись чистоти і порядку. А нові локації для комфортного та цікавого відпочинку з'являться незабаром. Раніше "Терміново" також повідомляло, що на Кременеччині з’являться два нові природні заказники.

Контакти редакції: terminovo.te@gmail.com
м. Тернопіль, Кульчицької 2А

ПАРТНЕРИ

Новини Тернополя та Тернопільської області

Copyright 2025