Що таке дріп-кава?

Хочете заварити каву без особливих зусиль та спеціальної техніки? Тоді дріп-кава це саме для вас! По суті, це та сама мелена кава, але у доволі цікавому оформлені. У невеличкому фільтр-пакетику, з гарною перфорацією, знаходиться порція кави (приблизно 12 г), стінки так званого “пакетика” виготовлені з синтетичного волокна, для ще кращого проходження води та правильної екстракції. Сучасна дріп-кава має спеціальні паперові ручки, які зручно, та максимально комфортно зачепити за краї улюбленої чашки, це робиться за декілька секунд, але пакетик фіксується надійно та не падає у чашку чи склянку. Далі прямо у пакетик наливається гаряча вода та відбувається процес приготування, але про те, як правильно готувати напій поговоримо нижче. Таким цікавим методом проливу, ви отримуєте смачну, а головне свіжозварену каву!

Майже кожен бренд та торгова марка пропонують поласувати смачною кавою у пакетиках. Дріп-кава може бути у вигляді 100% арабіки чи цікавого поєднання з робустою та мати приємні смакові нотки, такі як карамель, мед, шоколад, прянощі та багато іншого. І хоча дріп-кава з’явилась в Україні не так давно, виникнення цього пристосування має доволі цікаву історію.

Історія походження дріп-кави

Цікавою особливістю є те, що саме цей винахід придумали у Японії ще у 1950 році. Попри всю повагу та особливу любов до чаю, японці, а особливо молоде покоління, почали все більше віддавати перевагу культурі кавопиття. Все почалось з того, що темп життя ставав активніший та буквально змушував робити все швидко. Так, для тих хто не мав змоги рано вранці витратити багато часу на приготування кави, почали виробляти такі незвичайні пакетики. Спочатку вони були виготовлені із натуральної тканини та паперу та кріпились на одну стінку чашки, звичайно, це доставляло деякі незручності, як от потрапляння всього пакетика прямо у чашку. Далі пакетик переробили та трішки вдосконалили, кріплення було трикутної форми, але й цей спосіб викликав у споживачів невдоволення. Згодом, у 2001 році японська компанія UCC Ueshima Coffee почала виготовляти дріп-каву з якісним та надійним кріпленням на чотири сторони чашки, це справило неабияке, позитивне враження та винахід й досі отримує велику кількість позитивних відгуків.

Сучасне виробництво дріп-кави, перш за все, спрямоване на те, щоб ви ніколи не відмовляли собі у задоволенні посмакувати відмінною кавою, навіть, якщо у вас обмежена кількість часу та немає змоги користуватися кавомашиною чи відвідувати кав’ярню. Також такою кавою ви можете смакувати практично у будь-яких умовах: дома, в офісі та навіть у подорожі. Це унікальна можливість бути незалежним від обставин, адже вам потрібна всього лише гаряча вода, чашка, та звичайно дріп-кава у пакетиках, різноманітність якої вражає! Але, як і в кожному винаході чи будь-якому продукті є свої плюси та мінуси, тому пропонуємо розглянути ці моменти детальніше.

Переваги та недоліки

Кожна порція кави запакована у герметичну зовнішнє пакування, яке виготовлене з фольгованого пластику та відмінно захищає продукт від окислення, завдяки інертному газу, та контакту з киснем або вологою. Тобто дістаючи дріп-каву ви можете бути цілком впевнені, що вона чиста та готова до заварювання, а також максимально свіжа.

Ще декілька вагомих переваг у сторону дріп-кави:

  • Користь. Головною перевагою дріп-кави є те, що вона містить низьку кількість ліпідів (кафестол, кахвеол), адже вони містяться у гущі, від якої відмінно захищає фільтр-пакет, який не пропускає її у чашку. Така кава, при помірному вживанні, не заподіює шкоду серцево-судинній системі.
  • Різноманітність смаків. Перевага в тому, що ви можете одночасно купляти різні сорти та купажі, тобто не потрібно купувати великі упаковки чи велику кількість однієї й тієї самої кави. Можна придбати один пакетик на пробу, а можна й десять різних варіантів одразу, тут все залежить від особистих уподобань та можливостей.
  • Помел кави. Виробники якісної кави розробили ідеальні пропорції щодо помелу, який швидко та правильно заварюється, аби кава мала найкращий смак та аромат.
  • Стабільний смак. Якщо ви більш консервативна людина та полюбляєте стабільність у всьому, навіть у смакових вподобаннях, то дріп-продукт це саме для вас.
  • Ціна за пакетик. Якщо ще декілька років тому, ціна на дріп-каву була приблизно така сама, як кава у кав’ярні, то зраз враховуючи інфляцію та зростання цін у тих самих закладах, вибір стає очевидним. Тобто, якщо середня ціна кави у закладі, станом на 2022 рік, приблизно 30–60 грн, то один пакетик дріп-кави буде коштувати 20–25 грн.
  • Широкий вибір. З початку виробництва пройшло вже дуже багато років, тому на полицях інтернет-магазинів можна знайти, як елітні варіанти напоїв, так й фермерські чи навіть ексклюзивні, як от кава з бочки.
  • Швидко заварюється. Всього дві хвилини вашого часу й смачний та гарячий напій у вас в руках.
  • Чистота. У чашці не залишиться кавової гущі. Пакетик зроблений таким чином, що жодна крупинка меленої кави не потрапить у напій, достатньо просто вийняти пакетик з чашки та утилізувати.
  • Компактність та комфорт. Маленький пакетик кави можна помістити навіть у кишеню, тому можна сказати, що це кишеньковий варан смачного напою.

Якщо казати про негативні сторони, то звичайно, що ціна трохи дорожча від, наприклад, меленої чи зернової кави, але у складі дріп-кави виключно елітні сорти кавових зерен. Також такий вид напоїв має дещо менше варіацій смаків ніж звичайна кава. До всього цього дуже важливо дотримуватись конкретних вказівок, що до заварювання, адже від цього залежатимуть смакові та ароматичні характеристики. саме про це поговоримо далі.

Як правильно приготувати дріп-каву?

Для того, щоб якомога краще розкрити потенціал кави потрібно не тільки правильно вибрати бренд чи смакові властивості, а й правильно її приготувати. Зазвичай використовують два найпоширеніших методи.

Метод зазначений на пакуванні самим виробником

Для цього потрібні такі інгредієнти:

  • Звичайно дріп-кава.
  • Чиста, гаряча вода.
  • Чашка або термостійка склянка (250–350 мл).
  • Кухонні ваги.

Отже, спочатку потрібно нагріти воду до температури 90-95°С, якщо наразі у вас немає термометра, то користуйтесь лайфхаком: після закипання води відкрийте носик чи кришку чайника на 30 секунд.

Далі візьміть пакетик та відкрийте його, акуратно дістаньте каву з упаковки, та по лінії перфорації вказаною виробником, відкрийте дріп-каву. Розтягніть його до ширини стінок чашки.

Тепер, вам знадобляться ваги. Поставте на них чашку та відтарьте до нуля, та проливаючи гарячою водою слідкуйте, щоб вийшло не більше 240 мл. Проливати потрібно поступово, декілька разів.

На останньому етапі ви можете додати цукор чи молоко. Гарненько перемішайте та насолоджуйтесь відмінною кавою.

Маленька порада: не видавлюйте пакетик аби не зіпсувати смак переекстракцією.

Метод “по-домашньому”

Знадобиться:

  1. Дріп-кава.
  2. Чашка.
  3. Гаряча вода.

Метод дуже схожий на перший, але простіший. Виконайте 1 та 2 крок попереднього методу, головне, це не заповнювати пакетик до країв водою. Так само виконайте пролив в декілька етапів, приберіть пакетик та насолоджуйтесь натуральною кавою, навіть далеко у горах!

About the author

нерест
trending_flat
Завдав природі збитків на сотні тисяч: на Тернопільщині викрили браконьєра

На річці Серет, біля села Голігради, що на Заліщанщині, поліцейські разом з рибінспекторами затримали чоловіка, який порушив правила риболовлі. Його впіймали під час спеціальної перевірки під назвою «Нерест». На місце події приїхала слідчо-оперативна група з поліції міста Заліщики. Порушником виявився 44-річний житель Чортківського району. Він незаконно ловив рибу забороненою сіткою, кажуть у ГУНП у Тернопільській області. Чоловік встиг наловити 127 рибин: 123 плітки та 4 окуні. Всю спійману рибу та сітку поліцейські забрали. За попередніми підрахунками, державі завдано збитків на суму понад 200 тисяч гривень. Поліція відкрила кримінальну справу за статтею про незаконне рибальство. За це чоловікові може загрожувати штраф або обмеження волі до трьох років. Правоохоронці нагадують, що період нересту є дуже важливим для відновлення рибних запасів. Порушення правил риболовлі не лише шкодить природі, але й карається за законом.

ДТП
trending_flat
Дуже п’яна жінка розбила авто у Тернополі на Великдень

У Тернополі п'яна жінка за кермом автомобіля вчинила ДТП. Рівень алкоголю в її крові перевищував норму у понад 10 разів. Про це повідомляють у патрульній поліції області.  "Учора на вулиці Степана Бандери сталася дорожньо-транспортна пригода без травмованих. Водійка автомобіля Chevrolet не впоралася з керуванням та зіткнулася з автомобілем Toyota. Під час спілкування з жінкою патрульні помітили у неї ознаки алкогольного сп’яніння. Громадянка зізналася, що вживала алкоголь уже після ДТП, і погодилася пройти відповідний огляд на місці. Результат — позитивний: прилад Драгер зафіксував 2,57 проміле," - йдеться у повідомленні. На водійку склали протоколи за п'яне водіння та порушення ПДР, що призвело до ДТП.

trending_flat
Померла жінка, яка постраждала у ДТП у Тернополі на Великдень

У Тернопільській лікарні померла 69-річна жінка, яка отримала травми внаслідок ДТП, що сталася 20 квітня, на Великдень.  Аварія трапилася близько 10:20 ранку – водійка Toyota Land Cruiser Prado, рухаючись вулицею Сергія Короля (колишня Бережанська), не впоралася з керуванням, виїхала за межі проїжджої частини та врізалася в будівлю, де раніше розміщувався бар "Семгал". Про це повідомляють у Головному управлінні Національної поліції області. На момент пригоди в автомобілі перебували троє пасажирів, серед яких була 10-річна дитина. Усіх потерпілих, включно з водійкою, бригада екстреної медичної допомоги доправила до лікарні. Жінку 1955 року народження госпіталізували до реанімаційного відділення, однак медикам, на жаль, не вдалося врятувати її життя. За попередніми даними, водійка автомобіля була тверезою. Вона рухалася об'їзною дорогою і планувала виїхати на трасу до Львова, коли сталася аварія.

немовля
trending_flat
Знайшли жінку, яка покинула немовля у Вишнівці

Поліцейські встановили особу жінки, яка залишила новонароджену дитину на вулиці. Про це розповіли у ГУНП у Тернопільській області. "Поліцейські провели комплекс заходів для розкриття злочину: опитували місцевих жителів, опрацьовували відео з камер спостереження, перевіряли інформацію про вагітних жінок у населеному пункті та навколишніх селах, співпрацювали з медичними установами та соціальними службами. До встановлення обставин також долучилися інспектори служби освітньої безпеки та поліцейські офіцери громади. Зібрана та надана ними інформація відіграла важливу роль у розслідуванні. У результаті злагодженої роботи співробітники відділення поліції №1 м. Ланівці, Кременецького райвідділу поліції спільно з оперативниками обласного управління карного розшуку встановили особу породіллі. Нею виявилася 19-річна місцева жителька. З нею проводяться слідчі дії", - кажуть у поліції. Жінка напередодні повернулась з-за кордону. Вона не перебувала на обліку, народжувала вдома. Після пологів дитину віднесла на вулицю і залишила. Потім, нагадаємо, малюка виявили місцеві жителі. Життю дитини нічого […]

trending_flat
Моторошне вбивство на Збаражчині: чоловіка забили ніжкою від ліжка

На Тернопільщині на свята сталося жахливе вбивство. Про тіло свого родича зі слідами насильницької смерті заявила мешканка Збаражчини.  "Працівники слідчо-оперативної групи Збаразького відділення поліції, які виїжджали на місце події встановили, що чоловіка побили. Проте остаточна причина смерті стане відома лише після проведення судово-медичної експертизи. У ході перевірки стало відомо, що потерпілий прийшов до знайомого в гості. Чоловіки та подруга господаря помешкання розпивали спиртні напої. За деякий час між фігурантами виник конфлікт через ревнощі й власник житла схопив дерев'яну ніжку від ліжка й кілька разів вдарив нею свого знайомого. Після бійки чоловіки продовжили застілля, а після цього пішли спати. Вранці господар з подругою пішли у справах, а на гостя не звернули увагу", - кажуть у ГУНП у Тернопільській області. Тіло мешканця Зарубинці знайшла родичка, що зайшла до помешкання. У ході розслідування поліцейські виявили, що підозрюваним у вбивстві 54-річного чоловіка є збаражчанин […]

trending_flat
Наступним Папою Римським може стати тернополянин

Після звістки про смерть Папи Римського Франциска закономірно виникає запитання, хто ж стане наступним главою Католицької церкви. Хоча традиційно Папами стають досвідчені ієрархи, церковні канони не виключають обрання кардинала будь-якого віку. Тож наймолодший кардинал Католицької церкви Микола Бучок - священник з Тернополя, чисто теоретично може стати наступним Папою Римським (у разі, якщо його оберуть). Розповідаємо, хто такий Микола Бучок і яким є його життєвий шлях. Хто такий владика Микола Бичок? Владика Микола Бичок народився у 1980 році в Тернополі. У 17 років він вирішив присвятити своє життя служінню Богу, вступивши до Згромадження Найсвятішого Ізбавителя у 1997 році. Він отримав богословську освіту та склав обіти, а у 2005 році став священником. Свою священницьку діяльність Микола Бичок розпочинав у Росії, в храмі Матері Божої Неустанної помочі в Прокоп’євську. Пізніше він був настоятелем монастиря Отців Редемптористів та парафії в Івано-Франківську. У 2015 році […]

Контакти редакції: terminovo.te@gmail.com
м. Тернопіль, Кульчицької 2А

ПАРТНЕРИ

Новини Тернополя та Тернопільської області

Copyright 2025