Що таке дріп-кава?

Хочете заварити каву без особливих зусиль та спеціальної техніки? Тоді дріп-кава це саме для вас! По суті, це та сама мелена кава, але у доволі цікавому оформлені. У невеличкому фільтр-пакетику, з гарною перфорацією, знаходиться порція кави (приблизно 12 г), стінки так званого “пакетика” виготовлені з синтетичного волокна, для ще кращого проходження води та правильної екстракції. Сучасна дріп-кава має спеціальні паперові ручки, які зручно, та максимально комфортно зачепити за краї улюбленої чашки, це робиться за декілька секунд, але пакетик фіксується надійно та не падає у чашку чи склянку. Далі прямо у пакетик наливається гаряча вода та відбувається процес приготування, але про те, як правильно готувати напій поговоримо нижче. Таким цікавим методом проливу, ви отримуєте смачну, а головне свіжозварену каву!

Майже кожен бренд та торгова марка пропонують поласувати смачною кавою у пакетиках. Дріп-кава може бути у вигляді 100% арабіки чи цікавого поєднання з робустою та мати приємні смакові нотки, такі як карамель, мед, шоколад, прянощі та багато іншого. І хоча дріп-кава з’явилась в Україні не так давно, виникнення цього пристосування має доволі цікаву історію.

Історія походження дріп-кави

Цікавою особливістю є те, що саме цей винахід придумали у Японії ще у 1950 році. Попри всю повагу та особливу любов до чаю, японці, а особливо молоде покоління, почали все більше віддавати перевагу культурі кавопиття. Все почалось з того, що темп життя ставав активніший та буквально змушував робити все швидко. Так, для тих хто не мав змоги рано вранці витратити багато часу на приготування кави, почали виробляти такі незвичайні пакетики. Спочатку вони були виготовлені із натуральної тканини та паперу та кріпились на одну стінку чашки, звичайно, це доставляло деякі незручності, як от потрапляння всього пакетика прямо у чашку. Далі пакетик переробили та трішки вдосконалили, кріплення було трикутної форми, але й цей спосіб викликав у споживачів невдоволення. Згодом, у 2001 році японська компанія UCC Ueshima Coffee почала виготовляти дріп-каву з якісним та надійним кріпленням на чотири сторони чашки, це справило неабияке, позитивне враження та винахід й досі отримує велику кількість позитивних відгуків.

Сучасне виробництво дріп-кави, перш за все, спрямоване на те, щоб ви ніколи не відмовляли собі у задоволенні посмакувати відмінною кавою, навіть, якщо у вас обмежена кількість часу та немає змоги користуватися кавомашиною чи відвідувати кав’ярню. Також такою кавою ви можете смакувати практично у будь-яких умовах: дома, в офісі та навіть у подорожі. Це унікальна можливість бути незалежним від обставин, адже вам потрібна всього лише гаряча вода, чашка, та звичайно дріп-кава у пакетиках, різноманітність якої вражає! Але, як і в кожному винаході чи будь-якому продукті є свої плюси та мінуси, тому пропонуємо розглянути ці моменти детальніше.

Переваги та недоліки

Кожна порція кави запакована у герметичну зовнішнє пакування, яке виготовлене з фольгованого пластику та відмінно захищає продукт від окислення, завдяки інертному газу, та контакту з киснем або вологою. Тобто дістаючи дріп-каву ви можете бути цілком впевнені, що вона чиста та готова до заварювання, а також максимально свіжа.

Ще декілька вагомих переваг у сторону дріп-кави:

  • Користь. Головною перевагою дріп-кави є те, що вона містить низьку кількість ліпідів (кафестол, кахвеол), адже вони містяться у гущі, від якої відмінно захищає фільтр-пакет, який не пропускає її у чашку. Така кава, при помірному вживанні, не заподіює шкоду серцево-судинній системі.
  • Різноманітність смаків. Перевага в тому, що ви можете одночасно купляти різні сорти та купажі, тобто не потрібно купувати великі упаковки чи велику кількість однієї й тієї самої кави. Можна придбати один пакетик на пробу, а можна й десять різних варіантів одразу, тут все залежить від особистих уподобань та можливостей.
  • Помел кави. Виробники якісної кави розробили ідеальні пропорції щодо помелу, який швидко та правильно заварюється, аби кава мала найкращий смак та аромат.
  • Стабільний смак. Якщо ви більш консервативна людина та полюбляєте стабільність у всьому, навіть у смакових вподобаннях, то дріп-продукт це саме для вас.
  • Ціна за пакетик. Якщо ще декілька років тому, ціна на дріп-каву була приблизно така сама, як кава у кав’ярні, то зраз враховуючи інфляцію та зростання цін у тих самих закладах, вибір стає очевидним. Тобто, якщо середня ціна кави у закладі, станом на 2022 рік, приблизно 30–60 грн, то один пакетик дріп-кави буде коштувати 20–25 грн.
  • Широкий вибір. З початку виробництва пройшло вже дуже багато років, тому на полицях інтернет-магазинів можна знайти, як елітні варіанти напоїв, так й фермерські чи навіть ексклюзивні, як от кава з бочки.
  • Швидко заварюється. Всього дві хвилини вашого часу й смачний та гарячий напій у вас в руках.
  • Чистота. У чашці не залишиться кавової гущі. Пакетик зроблений таким чином, що жодна крупинка меленої кави не потрапить у напій, достатньо просто вийняти пакетик з чашки та утилізувати.
  • Компактність та комфорт. Маленький пакетик кави можна помістити навіть у кишеню, тому можна сказати, що це кишеньковий варан смачного напою.

Якщо казати про негативні сторони, то звичайно, що ціна трохи дорожча від, наприклад, меленої чи зернової кави, але у складі дріп-кави виключно елітні сорти кавових зерен. Також такий вид напоїв має дещо менше варіацій смаків ніж звичайна кава. До всього цього дуже важливо дотримуватись конкретних вказівок, що до заварювання, адже від цього залежатимуть смакові та ароматичні характеристики. саме про це поговоримо далі.

Як правильно приготувати дріп-каву?

Для того, щоб якомога краще розкрити потенціал кави потрібно не тільки правильно вибрати бренд чи смакові властивості, а й правильно її приготувати. Зазвичай використовують два найпоширеніших методи.

Метод зазначений на пакуванні самим виробником

Для цього потрібні такі інгредієнти:

  • Звичайно дріп-кава.
  • Чиста, гаряча вода.
  • Чашка або термостійка склянка (250–350 мл).
  • Кухонні ваги.

Отже, спочатку потрібно нагріти воду до температури 90-95°С, якщо наразі у вас немає термометра, то користуйтесь лайфхаком: після закипання води відкрийте носик чи кришку чайника на 30 секунд.

Далі візьміть пакетик та відкрийте його, акуратно дістаньте каву з упаковки, та по лінії перфорації вказаною виробником, відкрийте дріп-каву. Розтягніть його до ширини стінок чашки.

Тепер, вам знадобляться ваги. Поставте на них чашку та відтарьте до нуля, та проливаючи гарячою водою слідкуйте, щоб вийшло не більше 240 мл. Проливати потрібно поступово, декілька разів.

На останньому етапі ви можете додати цукор чи молоко. Гарненько перемішайте та насолоджуйтесь відмінною кавою.

Маленька порада: не видавлюйте пакетик аби не зіпсувати смак переекстракцією.

Метод “по-домашньому”

Знадобиться:

  1. Дріп-кава.
  2. Чашка.
  3. Гаряча вода.

Метод дуже схожий на перший, але простіший. Виконайте 1 та 2 крок попереднього методу, головне, це не заповнювати пакетик до країв водою. Так само виконайте пролив в декілька етапів, приберіть пакетик та насолоджуйтесь натуральною кавою, навіть далеко у горах!

About the author

погода в Україні 26 грудня
trending_flat
Потепління, але з “противним характером”: якою буде погода на Тернопільщині

У п’ятницю, 26 грудня, на Тернопільщині очікується потепління, однак спокійною погоду не назвеш. Синоптики попереджають про сніг, сильний вітер та слизькі дороги, які можуть ускладнити пересування. За прогнозами, опади будуть незначними, проте пориви вітру місцями сягатимуть 20 метрів за секунду. Через це можливі слабкі хуртовини, а на автошляхах зберігатиметься ожеледиця. Синоптикиня Наталка Діденко повідомила:"Завтра, 26-го грудня, в Україні - увага! - сніг, сильний вітер, хуртовини, потепління!"Вона також зазначила, що "найменша ймовірність опадів буде у західних областях", однак холод і вітер усе ж дадуться взнаки. За даними Тернопільського обласного центру з гідрометрології, в області буде хмарно. У нічні години істотних опадів не прогнозують, а вдень пройде невеликий сніг. Вітер дутиме з північного заходу зі швидкістю 7–12 м/с, удень можливі сильні пориви. Температура повітря по області вночі знизиться до 6–11 градусів морозу. Вдень стовпчики термометрів коливатимуться від 4 градусів морозу до 1 […]

Гальченко
trending_flat
Хвороба забрала життя воїна з Лановеччини під час проходження служби

У результаті хвороби помер воїн з Тернопільщини - Віктор Гальченко. Про важку втрату повідомили у Борсуківській громаді, звідки родом був військовий. "Борсуківська громада з глибоким сумом повідомляє про смерть нашого земляка, військовослужбовця із с. Борсуки — ГАЛЬЧЕНКА Віктора Володимировича, 29.07.1987 року народження. Службу проходив у військовій частині А****, був вірний військовій присязі та сумлінно виконував обов’язки захисника України. 23 грудня 2025 року помер унаслідок захворювання під час проходження військової служби", - кажуть у громаді. Редакція "Терміново" висловлює щирі співчуття рідним, близьким та усім, хто знав нашого Героя. Вічна йому пам'ять і слава!

пожежа Теребовля
trending_flat
У Святвечір могла статися біда: рятували тварин і будівлі на Тернопільщині

У Святвечір на Тернопільщині ледь не сталася трагедія - могло згоріти багато майна. Коли рятувальники прибули на виклик у Теребовлю, там уже палала будівля. Пожежа сталася на вулиці Волиця. Про це повідомили у ГУ ДСНС України у Тернопільській області. "На місце оперативно прибули рятувальники 12 державної пожежно-рятувальної частини, яких підтримали колеги з 25 державного пожежно-рятувального поста. Полум’я швидко охопило покрівлю та створювало загрозу сусіднім будівлям. Рятувальники працювали з кількох напрямків, одночасно гасячи пожежу та захищаючи споруди поруч. Вогонь зупинили на площі 40 квадратних метрів, дві будівлі вдалося врятувати", - йдеться у повідомленні. Також "Терміново" писало про пожежу на у різдвяну ніч на Кременеччині горів будинок.

пожежа Розтоки
trending_flat
У різдвяну ніч на Кременеччині горів будинок

У ніч на Різдво, 25 грудня, на Кременеччині сталася пожежа - загорівся будинок. Про це повідомили у ГУ ДСНС України у Тернопільській області. "Уночі 25 грудня о 02:38 пожежа виникла в селі Розтоки Лопушненської громади Кременецького району на вулиці Центральній. На виклик виїхали рятувальники 23 державного пожежно-рятувального поста разом із місцевою пожежною командою Розтоків. Вогонь пошкодив перекриття, однак завдяки швидким діям рятувальників пожежу зупинили на площі 12 квадратних метрів і врятували сусідню будівлю", - йдеться у повідомленні.

шопка 2025
trending_flat
У Тернополі відкрили найбільшу шопку в Україні (фото, відео)

У Тернополі 24 грудня під час різдвяного богослужіння відкрили найбільшу шопку в Україні. Вона встановлена у церкві святого апостола Петра на вулиці Володимира Великого, 1а. Ця конструкція вже багато років потрапляє до Книги рекордів України через свої масштаби. Ширина шопки сягає 40-50 метрів, а висота - близько 20 метрів, вона займає майже всю центральну частину храму від підлоги до купола. "Терміново" розповідає, що змінили цьогоріч. У шопці є сотні фігур, серед яких рухомі елементи - ангели махають крилами, персонажі йдуть до немовляти Ісуса. Цьогоріч шопка має особливе значення. Серед композиції є макет будинку з вулиці 15 Квітня, 31 у Тернополі, у який у листопаді 2024 року влучив російський дрон. Окрім біблійного Віфлеєму, у шопці можна побачити мініатюри українських святинь - Почаївську лавру та Софію Київську. Багато років головним творцем шопки був отець Косма, який власноруч робив багато елементів конструкції. У […]

trending_flat
Світла буде більше! Графік вимкнення на 25 грудня на Тернопільщині (інфографіка)

25 грудня на Тернопільщині, як і по всій Україні, вимикатимуть електроенергію. Обмеження стосуватиметься усіх груп. Про це розповіли в АТ "Тернопільобленерго". Журналісти "Терміново" традиційно підготували інфографіку для зручного перегляду годин відключення. Зберігайте і діліться зі знайомими!

Контакти редакції: terminovo.te@gmail.com
м. Тернопіль, Кульчицької 2А
+380935295439
ПАРТНЕРИ

Новини Тернополя та Тернопільської області

Copyright

2018 – 2025