30.04.2024
Новини

Під час останнього буревію на Тернопільщині жодна з лінія електропередачі уздовж державних доріг не постраждала

Упродовж двох місяців Служба автомобільних доріг з підрядними організаціями вирізає в межах смуг відведення державних доріг частину зелених насаджень. Це стосується порослі в охоронній зоні навколо ЛЕП, – повідомляють в САД Тернопільщини. Чистять лінії для того, аби несприятливі погодні умови, зокрема пориви вітру, не ускладнювали й без того непросту зараз роботу енергетиків.

Мета такої вирубки – унеможливити пошкодження ЛЕП під час поривів вітру. Зараз, коли доводиться ліквідовувати наслідки атак ворога на українську електромережу, лагодити обірвані гіллям чи стовбурами дерев лінії – додаткове навантаження для енергетиків. Вирізка потрібна, щоб в мешканців області було електропостачання за будь-яких погодних умов.

Упродовж останніх 2 місяців дорожники активно видаляють поросль навколо електроліній і це принесло перші позитивні результати. Так, під час останнього буревію в області жодна з ліній електропередачі у смугах відведення державних доріг не постраждала.

За підсумками 2 місяців у охоронній лінії ЛЕП було вирубано або проріджено крону 258 дерев, та видалено самосіву на площі 100 664 м2.

Наголосимо, що зелені насадження, котрі знаходяться в межах смуги відведення вздовж автомобільних доріг державного значення є складовими автомобільних доріг та, відповідно, перебувають на балансі Служби автомобільних доріг у Тернопільській області. Видалення насаджень, які перебувають на балансі Служби, здійснюють уповноважені підрядні організації на підставі укладених договорів експлуатаційного утримання автомобільних доріг.

Крім зелених насаджень в охоронній зоні ЛЕП, вирізці підлягають аварійні (хворі, перестарілі, сухостійні) рослини, якщо вони знаходяться ближче нормативної віддалі від краю проїзної частини. Видалення зелених насаджень підрядними організаціями здійснюється на підставі лісорубного квитка.

Підрядні організації здійснюють експертну оцінку вартості видаленої деревини. Її проводить ліцензована державою організація. Вартість видаленої деревини віднімається від суми виконаних робіт підрядною організацією на підставі акту, або сплачується на рахунок Служби.

Перейти до панелі інструментів