Змінили локацію, облаштувалися й збільшили обсяги виробництва: – Тарас Кутко про те, як DELTA FOOD прижився на Тернопільщині

Вже як пів року підприємство DELTA FOOD працює на Тернопільщині. Як це позначилося на виробництві й персоналі, що набула компанія, а що втратила, чи з’явилися в новому краї нові можливості –  про все докладно розповів виконавчий директор Тарас Кутко.

Якщо озирнутися назад, на 6 місяців роботи на Тернопільщині, які можете назвати знакові перемоги й успішне подолання складнощів?

Найперше, чим пишаємося, – ми зуміли організувати виробничий майданчик на новому місці, не зупиняючи процесу постачань продукції клієнтам. До того ж у найкоротші терміни. Це було мегазавдання.

Нам вдалося не лише втриматися на ринку, а й збільшити свої продажі.

Було багато інвестовано в нове обладнання. Щоб організувати процес виробництва, ми вклали не один мільйон гривень. Закупили дорогу систему очищення води – осмос, облаштували систему вентиляції. Придбали варильне обладнання, завдяки якому незабаром запустимо проєкт з виробництва кетчупів і соусів червоної групи. А ще 2 фасувальних станки.

Після переїзду в Тернопіль перед нами щодня поставали нові виклики: відсутність світла, проблеми з постачанням сировини, соняшникової олії, матеріалів. Тож ми вирішили мати 2 виробничих майданчики – в Запоріжжі й Тернополі, щоб диверсифікувати ризики. І це дійсно спрацювало!

Через вимкнення електрики довелося купити 2 генератори, які дають змогу автономно працювати як у Запоріжжі, так і в Тернополі.

– Ви самі з Тернополя і знаєте цей край. Чи відрізняється ведення бізнесу тут і в Запоріжжі?

Коли почали набирати персонал на Західній Україні, то помітили відмінність: працівників зі сходу простіше організувати, вони дисциплінованіші. Тоді як місцевих працівників треба більше мотивувати на роботу. Хоча працелюбні й ті, і ті в однаковій мірі. Чому так – не знаю. Ніби й можливості працювати за кордоном у тернопільчан зараз немає і якихось особливих фінансових надходжень, щоб обирати, вагатись, торгуватись – теж. Припускаю, це через те, що практично всі мають домашні господарства, які забезпечують мінімальну стабільність. Саме тому місцеві жителі спокійніше ставляться до роботи.

А от щодо взаємодії з місцевою владою, то проблем не було. Ми постійно з нею комунікуємо, бо Тернопільщина – це новий майданчик, тут потрібно вибудовувати зв’язки з різними органами, щоб вони допомагали спростити нам роботу. До нас доволі лояльно поставилися, пішли на зустріч. Можливо, через те, що ми релоковане підприємство.

– Якась частина співробітників приїхала з вами із Запоріжжя. Чи й досі ці люди працюють в компанії?

Більшість працівників, які переїхали в Тернопіль, залишаються тут працювати, за що ми їм дуже вдячні. Ці люди наразі є опорою, бо мають досвід, яким можуть поділитися з новими співробітниками. Для нас вони дуже цінні, й ми намагаємося зберегти їх.

– Які основні запити надходять від працівників?

Життя простішим не стає, тож в основному це збільшення матеріальної винагороди. А ще розв’язання питання, як дістатися до заводу. Поки ми самостійно організовуємо розвозку персоналу. Але наше виробництво розташоване в індустріальному парку, перспективи розвитку якого є важливим не лише для нашого підприємства, а і для регіону. Тож сподіваємося на допомогу влади в організації регулярних рейсів. Наявність міського транспорту допоможе людям з різними графіками робочого часу вчасно дістатися до роботи.

Далі є запит на організацію оптимальних умов праці. Оскільки ми продовжуємо будівництво й монтаж обладнання, в цеху й досі проводяться роботи, – це створює певний дискомфорт для персоналу.

Я розумію, що колектив новий, тож в мене теж є свій запит. Створити гарний мікроклімат в команді, а для цього треба сформувати її кістяк.

– А які цінності сповідує компанія стосовно ведення бізнесу, роботи з людьми?

Передусім робити якісний добрий продукт, який хочеться споживати самому, й при цьому зберегти всі традиції його виготовлення.

Велику увагу приділяємо роботі з персоналом. Люди є основною цінністю, без них ми нічого не варті. Без правильних людей не житиме й продукт.

Ми велика сім’я, і проводимо на роботі більше часу, ніж вдома. Тож треба забезпечити належні умови, щоб співробітнику було комфортно перебувати в цеху, він хотів працювати, був продуктивним. А результатом цього є відмінний продукт, ефективна робота й задоволений клієнт.

– Чи може підприємство бути містоформувальним? Які переваги отримуватимуть містяни від розвитку DELTA FOOD?

Щодо міста загалом, то ми сприяємо підвищенню його ділової активності, адже надаємо та створюємо робочі місця. В людей з’являється ресурс, яким вони можуть розпоряджатися. Це все збільшує грошову масу. А ще наше виробництво – це податки, що наповнюють міську казну й забезпечують соціальний сектор.

Тож чим більше буде таких підприємств, як наше, тим краще для міста й людей. Це створює конкуренцію робочих місць, що змушує роботодавців підіймати рівень зарплати. Це змушує бізнес рухатись, вдосконалюватися, щоб залишатися конкурентоспроможними на ринку.

Ми готові брати участь в розробленні чи впровадженні інфраструктурних проєктів міста. Виступати стейкхолдерами в проєктних університетських групах, де студенти-випускники, аспіранти опрацьовують теми менеджменту, управління персоналом, економіки підприємництва. Ми готові бути учасниками, надавати свою інфраструктуру, аби ці студенти, майбутні науковці, аналізували й удосконалювали процеси, які спонукатимуть такі підприємства, як наші, до розвитку.

– А як ви оцінюєте перспективи розвитку чи зміни в категорії майонезів у відповідь на запит споживачів? Є якісь нові тренди?

Наразі ринок майонезів нам зрозумілий, як і його перспективи. А от ринок соусів сьогодні достатньо динамічний. Молоде покоління людей не хоче витрачати час на приготування їжі, тому є запит на швидке харчування, в тому числі на готові соуси різних смаків. Ця категорія останніми роками дуже активно розвивається, тому нам є до чого прагнути та над чим працювати. Є за що боротися. Конкуренція сильна, ми не є лідерами ринку, але воліємо стати одним з них.

– Є зміни в споживанні майонезів і кетчупів через війну?

Якщо говорити конкретно про нас і з цієї позиції оцінювати ринок, то споживання продукції DELTA FOOD зросло! Навіть попри великий відтік населення за кордон через війну. Попри окуповані території, на яких ми мали хорошу представленість, і попри те, що ці регіони були лідерами в нашій компанії. Ми їх втратили, але нам вдалося реалізувати інші проєкти, зайти в низку національних і локальних мереж, знайти партнерів на тих територіях, де ми були слабо представлені. Також в нас з’явився експорт, це та ніша, яка була нами не зайнята і до війни майже не працювала.

– Щодо запуску червоної лінії. Як збираєтесь працювати, якщо не вистачатиме сировини? Або тоді відкриваються перспективи для інших регіонів чи малих фермерських угідь?

Сподіваюся, що Херсонський регіон буде деокупований і вдасться налагодити логістику постачання сировини звідти. На сьогодні правобережна частина звільнена, тому є перспектива, що частину врожаю в наступному сезоні ми отримаємо.

Але треба розуміти, що компанії, які виробляють кетчупи й соуси червоної групи, не стоять на місці й вже укладають контракти на постачання томатної пасти з країн Балкан,  Іспанії, Ірану. Ми не виняток, тому будемо одними з гравців, що закуповують сировину за кордоном.

– А де берете сировину для майонезів?

Якщо говорити про яйця, то ми не використовуємо сирі. Застосовуємо висушений яєчний жовток, який проходить процес пастеризації. Робляться всі мікробіологічні аналізи, щоб бути певними у чистоті продукту. Адже при контакті з водою в ньому може розвиватися мікробіологія, яка псує продукт і робить непридатним до споживання.

Всі інгредієнти ми закуповуємо за кордоном. Яєчний жовток – в Австрії та Польщі, крохмаль – в Німеччині, Швеції, Австрії, тобто всі складові імпортні.

– Невже в нас такого не виготовляють?

Дивна річ. Україна – одна з найбільших виробників яєць, але в нас немає правильної технології виготовлення продукту, який ми використовуємо для виробництва майонезу. Є вітчизняна компанія, що робить висушений жовток, але він не стабільної якості. Якщо ж погано сформувалась емульсія, майонез вже зовсім не той. 

Для нас це великий ризик і втрати, тому працюємо лише з тими компаніями, які здатні забезпечувати стабільну якість сировини. Україна – ресурсна держава, але стосовно перероблення продуктів, в нас не вистачає технологій, компетентності. Така ж ситуація, наприклад, з картоплею і кукурудзою. Ми є великими виробниками цих культур, але не маємо технологій їх перероблення.

Однак цукор і сіль ми закуповуємо вітчизняні.

В останні кілька років на хвилі популярності здорового способу життя майонези і кетчупи набули перейшли в категорію нездорової їжі. Як вважаєте, чи дійсно це так чи це все ж таки міф?  

Дійсно, ми звикли ставитися до майонезу як до шкідливої їжі. Та якщо розібратися в його складі, а це соняшникова олія, сіль, цукор, яйця, то можна побачити, що шкідливого в цьому продукті нічого немає. Тут питання в кількості споживання.

Ми всі багато говоримо, що треба дотримуватися правильного харчування. Але коли постає вибір – з’їсти щось здорове чи смачне, то у 8 випадках з 10 люди виберуть смачне, бо це емоція, те, чого не вистачає в наш важкий час. Тому, гадаю, споживати майонези й соуси будуть, тим більше в повсякденному житті ми все одно їх споживаємо – в салатах чи інших стравах, в яких цей продукт додається. Це все відносно.

– І наостанок традиційне питання про плани.

Подальший розвиток: ми збираємося розширювати сферу діяльності на Тернопільщині – маємо намір будувати завод з рафінації й дезодорації олії, а це нові робочі місця. Все залежатиме від того, як якісно ми вестимемо бізнес. Ми прагнемо за 5–10 років стати компанією рівня Nestle чи Unilever, які виготовляють широкий спектр товарів ринку. Наша мета – масштабуватися й не зупинятися лише на продуктах певного напрямку, а створювати класні товари високої якості, щоб поповнювався асортимент.

About the author

trending_flat
На Тернопільщині розшукують жінку, яка хвора на шизофренію

На Тернопільщині розшукують жінку Замостяник Марію Михайлівну, яка хворіє на шизофренію. Марія Михайлівна родом з села Литвинів Підгаєцького району. Про розшук оголосили у поліції. "Згідно з наявною інформацією, у лютому 2025 року вказана громадянка перебувала на лікуванні у КНП “Тернопільська обласна клінічна психоневрологічна лікарня” Тернопільської обласної ради. На даний час місце її перебування невідоме. За інформацією рідних, жінка страждає на психічне захворювання (шизофренію). У разі отримання будь-яких відомостей про можливе місце знаходження розшукуваної, просимо негайно повідомити чергову частину Тернопільського районного управління поліції за телефоном: (0352) 27-11-70 або 102", - йдеться у повідомленні.

ДТП
trending_flat
У сусідній області жінку переїхало одразу чотири авто, коли вона переходила дорогу на пішохідному

У Львівській області трапилася жахлива трагедія. Жінку, яка переходила дорогу по пішохідному переході, переїхало одразу чотири авто. Про це повідомили у департаменті з питань цивільного захисту Львівської ОВА. "04 листопада близько 05:11 год. у с. Скнилів (Зимноводівська ТГ Львівського району), водій автомобіля «Opel Zafira», 1983 року народження, житель с. Суха Долина (Тростянецька ТГ Стрийського району), здійснив наїзд на пішохода, невстановлену особу жіночої статі (вік та повні дані встановлюються), яка переходила проїзну частину дороги в межах пішохідного переходу," - йдеться у повідомленні. Унаслідок наїзду жінку відкинуло на зустрічну смугу. Там на неї наїхали два автомобілі, які залишили місце пригоди. Також наїзд здійснив сідловий тягач під керуванням водія 1956 року народження. Унаслідок ДТП жінка загинула на місці події.

відключення світла
trending_flat
5 листопада на Тернопільщині вимикатимуть світло: графік

5 листопада на Тернопільщині виключатимуть світло. Про це повідомляють в АТ "Тернопільобленерго". "Згідно вказівки НЕК "Укренерго" 05 листопада на території Тернопільської області діятиме Графік погодинних відключень (ГПВ). Переглянути актуальний графік та дізнатися до якої підчерги належить ваша адреса можна на офіційному сайті АТ «ТЕРНОПІЛЬОБЛЕНЕРГО» у розділі «Графік погодинних відключень» або за посиланням: https://www.toe.com.ua/news/71 Повідомляємо, що графік протягом доби може змінюватися. Просимо слідкувати за оновленнями на нашому офіційному сайті", - йдеться у повідомленні.

Михайло Бачевич
trending_flat
Понад рік очікувань. На фронті загинув Михайло Бачевич

На фронті загинув Михайло Бачевич з села Яблунів. Життя воїна обірвалось у Куп'янському районі. Про втрату Михайла Бачевича повідомили у Копичинецькій міській раді. "З глибоким сумом повідомляємо про трагічну звістку — загибель військовослужбовця Бачевича Михайла Івановича, 16 вересня 1988 року народження, уродженця села Яблунів. Під час виконання бойового завдання в районі населеного пункту Синьківка Куп’янського району 5 серпня 2024 року Михайло зник безвісти. Після тривалого очікування та сподівань рідних стало відомо про його загибель. Михайло проживав у Тернополі разом із дружиною, проте у рідному селі Яблунів залишилися його батьки та численні родичі, які з невимовним болем сприйняли цю втрату", - йдеться у повідомленні. Редакція "Терміново" висловлює щирі співчуття рідним, близьким та усім, хто знав нашого Героя. Вічна йому пам'ять!

ДТП Росинка
trending_flat
Біля Тернополя вантажівка збила людину (фото)

Поблизу Тернополя, біля кафе "Росинка", вантажівка збила людину. Про це повідомили у патрульній поліції Тернопільської області. "ДТП з травмованим пішоходом. На 4-му кілометрі автодороги М-09 Тернопіль — Львів — Рава-Руська сталася дорожньо-транспортна пригода. Водій вантажного автомобіля MAN здійснив наїзд на пішохода 1955 року народження, який унаслідок аварії отримав травми. Патрульні спільно з медиками на місці проводили реанімаційні дії, після чого чоловіка госпіталізували до медичного закладу. Рух на цій ділянці дороги частково ускладнений", - йдеться у повідомленні.  

trending_flat
На Тернопільщині чоловік ледь не зарізав сусіда через ревнощі

На Тернопільщині чоловік ледь не зарізав свого сусіда через ревнощі. Суперечка переросла в замах на вбивство. Про це повідомили у поліції Тернопільщини. "Ревнощі та алкоголь стали причиною суперечки, яка переросла в замах на вбивство. На спецлінію Теребовлянського відділення поліції надійшла інформація від жительки села Глещава про те, що її співмешканець завдав кілька ножових поранень сусідові. На місце події виїжджала слідчо-оперативна група та бригада екстреної медичної допомоги. У ході перевірки стало відомо, що і нападник, і його жертва перебували у стані алкогольного сп'яніння. Підозрюваний завдав сусідові два ножових поранення: в область серця та біля легень", - йдеться у повідомленні. Пораненого 55-річного чоловіка медики врятували, але він перебуває в реанімаційному відділенні. Кривдника поліція затримала - у скоєному він зізнався. Фігуранту інкримінують замах на вбивство.  

Контакти редакції: terminovo.te@gmail.com
м. Тернопіль, Кульчицької 2А
+380935295439
ПАРТНЕРИ

Новини Тернополя та Тернопільської області

Copyright

2018 – 2025