Старовинний рецепт пампухів з вишнею, які не черствіють усі свята

Старовинний рецепт пампухів з вишнею, які не черствіють усі свята

Українці споконвіку печуть на Різдво пампухи з солодкою начинкою – вишнею, маком, варенням. Цю страву обов’язково готують на Різдво, у пісному варіанті – ще й на Святвечір. У наших записах завжди залишаються старовинні рецепти, які передаються українськими жінками з покоління в покоління. Цей рецепт різдвяних пампухів – один із них. Так готували наші бабусі і прабабусі, і пампухи виходили ніжними і не черствіли до закінчення свят.

Пропонуємо цьогоріч приготувати різвяні пампухи за цим переписом (так колись називали рецепти, бо їх переписувала одна господиня від іншої). У вас повинно вийти близько 20 пампухів.

Спочатку готуємо опару.

Інгредієнти для опари:

  • 50 г дріжджів;
  • 2 ч. ложки цукру;
  • 2 ложки борошна.

У кімнаті, де готуються пампухи, повинно бути тепло. Беремо кастрюльку, вкидаємо туди дріжджі, заливаємо 1 склянкою теплої (не гарячої) води, додаємо цукор, борошно, розмішуємо. Дріжджі повинні зашипіти, почати працювати. Далі приступаємо до приготування тіста.

Для тіста нам потрібно:

  • 0,5 л теплого молока;
  • 1 або 2 яйця (залежно від розміру);
  • пів пачки маргарину;
  • олія;
  • 1 ст.л горілки;
  • ванільний цукор;
  • борошно (скільки візьме тісто)
  • пів склянки цукру.

Коли дріжджі запрацювали, потрібно перелити цю суміш у велику миску (або туди, де ви будете замішувати тісто). Додаємо тепле молоко і пів склянки теплої води. Збийте з сіллю 1 велике або 2 середніх яйця, вилийте туди. Починаємо додавати борошно, приблизно 2 склянки, додаємо маргарин, пів склянки цукру, ванільний цукор, 1 столову ложку горілки.

Замішуємо тісто. Додаємо борошна стільки, скільки візьме тісто. Воно не має бути дуже твердим, і дуже рідким – середньої щільності, трішки рідшим, ніж на вареники.

Замішуємо, накриваємо рушником, залишаємо тісто у теплому місці рости. Воно має збільшитись у 2 рази. За цей час двічі його відкриваємо, його треба поштурхати, щоб сіло. Покладіть біля себе трішки олії в мисочці, нею будемо змащувати руки, щоб тісто не прилипало.

Коли після другого разу тісто ще раз виросте, починаємо формувати маленькі кульки. Нам ще потрібен буде стіл або стільниця, де пампухи будуть рости. Присипаємо це місце борошном. Змастивши руки олією, формуємо кульки. Залишаємо їх на 20 хвилин підрости, прикриваємо рушником, щоб не завітрювались. Можна смажити у кастрюльці чи фритюрі на розігрітій олії до золотистого кольору. Після того, як пампухи вистигли, можна пересипати їх цукровою пудрою. Зберігайте їх у кастрюльці, накритій кришкою.

Види начинок для різдвяних пампухів

Види начинок:

Різвяні пампухи традиційно готують з вишнями або маком, варенням із рожі.

Щоб приготувати пампухи з вишнею, візьміть півлітрову банку вишень у власному соку. Ще перед замішуванням тіста висипте вишні на друшляк і залиште, щоб стекла зайва рідина. Потім викладіть вишні на паперову серветку. Коли навіть після цього вишня залишається дуже вологою, пересипте її крохмалем.

По 5-7 вишень додавайте у середину тіста тоді, коли формуєте кульки. Після цього залиште пампухи на столі підрости.

Для начинки з варення з рожі взагалі не потрібно жодних приготувань. Начинку у будь-якому разі додають під час приготування кульок.

Щодо начинки з маку, то для цього мак потрібно запарити, перетерти у макітрі або тричі перемолоти у м’ясорубці (дехто перемелює ще блендером). Можна додати запарені родзинки, горіхи, мед. Також можна придбати уже готову макову начинку в магазині.

Смачного!

About the author

фермери
trending_flat
Фермери Тернопільщини можуть отримати 1 млн на власну справу

Фермери Тернопільської області мають змогу отримати до одного мільйона гривень на розвиток власного бізнесу. Державний аграрний реєстр розпочав прийом заявок на фінансову підтримку сільськогосподарських господарств. Ці кошти можна використати на розширення виробництва або створення нових напрямків діяльності. Сімейні фермерські господарства без статусу юридичної особи також зможуть придбати земельні ділянки сільськогосподарського призначення. Про це повідомив заступник начальника ОВА Степан Куйбіда. Заявки приймають до 22 серпня 2025 року. Повернути отримані кошти потрібно протягом п'яти років. Детальну інформацію про умови отримання підтримки можна знайти за посиланням https://cutt.ly/UrP2pFQj.

питна вода
trending_flat
Майже половина не відповідає нормам: погана якість води у Тернопільському районі

У Тернопільському районі майже половина проб питної води не відповідає нормам якості. З початку 2025 року фахівці Держпродспоживслужби разом із місцевою владою перевірили 98 об'єктів водопостачання у восьми громадах. Лабораторні дослідження виявили серйозні проблеми з якістю води. З 40 перевірених проб 19 не відповідали встановленим стандартам, що становить 47 відсотків від загальної кількості. Про це повідомляє Держпродспоживслужба. Під час перевірок спеціалісти знайшли чимало порушень на об'єктах водопостачання. Відсутня проектна документація та технічні регламенти, порушені зони санітарної охорони, а джерела води перебувають у неналежному стані. Крім того, на багатьох об'єктах немає систем доочистки та знезараження води. "Безпечна питна вода - наша спільна відповідальність", - зазначають у Держпродспоживслужбі. Керівники підприємств отримали рекомендації щодо усунення виявлених проблем та приведення об'єктів до нормативних вимог. У липні 2025 року питання забезпечення населення району якісною питною водою розглядали на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки при […]

trending_flat
Тлумачення прозорості пива: про що свідчить мутний осад

Прозорість пива — критерій, який може багато розповісти про його склад, спосіб виготовлення та навіть майстерність окремого пивовара. Саме тому це обов’язкова частина візуального оцінювання в межах професійних дегустацій. Проте каламутний осад не завжди означає, що напій зіпсувався. Зазвичай це цілком природний процес, характерний для певних пивних стилів. Тому перш ніж купити пиво, ретельно вивчайте етикетку чи опис в інтернет-магазині, якщо полюбляєте чистий смак без дріжджового присмаку. Що таке осад і чому він з’являється Осад зазвичай складається з дріжджів, білкових частинок, залишків хмелю та інших природних сполук, які осідають під час пивоваріння. Деякі з інших можливих причин: Кондиціонування. Інколи пивовари додають невелику кількість дріжджів та цукру перед герметизацією пляшки, щоб підтримати природну карбонізацію та надати смаку виразності. Відсутність фільтрації. Деякі стилі навмисне не фільтрують, щоб зберегти смак і текстуру. Сухе охмелення. Додавання хмелю наприкінці процесу пивоваріння підвищує шанс, що в готовому […]

trending_flat
Що відомо про TruSculpt Flex?

Чи можливо отримати розкішне підтягнуте тіло без виснажливих тренувань? Естетична медицина каже: «Так!». Завдяки інноваційній методиці TruSculpt Flex можна прокачати до 8 груп мʼязів одночасно! І для цього достатньо просто записатися на процедуру в Anacosma, прийти в зазначений час і провести найприємніше комфортне тренування у положенні лежачи: без поту, без болю, без компромісів. Що таке TruSculpt Flex? Інноваційна апаратна корекція фігури в Києві та установка для її проведення мають однакову назву — TruSculpt Flex. Це — високотехнологічна мʼязова стимуляція нового покоління, з ефективністю якої не зрівняється жоден тренажер у спортзалі. Технологія базується на багатоканальній електромагнітній стимуляції, яка імітує справжні мʼязові скорочення, подібні до тих, що виникають під час активних тренувань. Головна перевага — в інтелектуальній системі контролю, яку можна підлаштувати під індивідуальні фізичні особливості. Це означає, що апаратне тренування є персоналізованим (усе, як з індивідуальним тренером), а результат — прогнозований і стабільний. […]

trending_flat
Porsche 911 GT3: рішення для тих, хто розуміється на потужності

Porsche 911 GT3 — це серійний автомобіль, створений на стику гоночних технологій та повсякденного використання. Він демонструє безкомпромісний підхід до продуктивності, залишаючись при цьому відмінним для щоденної експлуатації. Упродовж майже чверті століття GT3 підтверджує стабільність концепції: атмосферний двигун, задній привід, висока точність управління та конструктивна легкість. Це модель для тих, хто шукає чітке механічне відчуття від водіння та безпосередній зв’язок з дорогою. Продуктивність, яку неможливо імітувати Porsche 911 GT3 поєднує атмосферний 4-літровий двигун з шістьма циліндрами, короткі передавальні числа та ретельно налаштований аеродинамічний кузов. Завдяки доступності як 6-ступеневої механіки GT, так і 7-ступеневої коробки передач Porsche Doppelkupplung (PDK), модель надає вибір тим, хто ставить керування у пріоритет. Серед основних технічних характеристик, що визначають динаміку моделі: Потужність — 510 к.с.; Максимальні оберти — 9 000 об/хв; Крутний момент — 450 Нм; Розгін від  0 до 100 км/год — за 3,4 с; Максимальна […]

trending_flat
Чортківський перевізник відмовився возити пасажирів на трьох напрямках

З 1 серпня в Чорткові зупинять роботу три автобусні маршрути через відмову перевізника від обслуговування. Приватне підприємство "Чортківське АТП-16142" заявило про припинення діяльності на цих напрямках, хоча договір ще залишається чинним. Без автобусного сполучення залишаться маршрути №1 "СЕ Борднетце - Заводське", №2 "СЕ Борднетце - Заводське - станція Вигнанка" та №7 "Чортків - Росохач". Мешканці цих районів втратять можливість користуватися громадським транспортом для поїздок на роботу та до медичних закладів, повідомляє Чортківська міська рада. Упродовж останніх місяців пасажири неодноразово скаржилися на те, що автобуси не з'являлися за розкладом. Люди не могли вчасно дістатися до робочих місць або в лікарню через відсутність транспорту. "Чортківська міська рада як організатор пасажирських перевезень не може допустити транспортного колапсу, тому вже завтра, 29 липня, ініціює позачергове засідання виконавчого комітету, на якому буде розглянуто питання призначення тимчасового перевізника на ці маршрути", - йдеться у повідомленні. Компанія-перевізник […]

Контакти редакції: terminovo.te@gmail.com
м. Тернопіль, Кульчицької 2А
+380935295439
ПАРТНЕРИ

Новини Тернополя та Тернопільської області

Copyright

2018 – 2025