Чому варто замовити доставку страв із тандиру в Тернополі?

Піч тандир (глиняний котел) використовується в Азії, на Близькому Сході, в Пакистані, Бангладеш, Індії для приготування страв з м’яса, риби, овочів або хліба. У Туркменістані її називають «тоно», у Таджикистані — «танур», у Вірменії — «тонір», у Грузії — «тон», в арабських країнах — «танур». 

Тандир топлять деревним вугіллям, дровами та листям шпинату. Завдяки дуже високій температурі страви мають неповторний аромат і смак, готуються усього за кілька хвилин, зберігаючи надзвичайну соковитість і хрусткість. Вони називаються «тандирами» і є візитівкою й великою гордістю мережі закладів «Автопорт» у Тернополі. 

Чим тандир-меню відрізняється від гриля?

У грилі приготування страв здійснюється на повільному та слабкому вогні з використанням деревного або вугільного диму за температури близько 225–250 °C, що займає дуже багато часу.

Тандирна піч топиться деревним вугіллям або дровами, які кладуть на дно, а потім підпалюють. Їжа піддається прямому впливу вогню при 480 °C, під час якого продукти повністю захищені від вітру та інших зовнішніх впливів. Крім того, вони коптяться за допомогою диму, що сприяє збереженню жиру та соку.

Переваги тандирних страв

    1. Приготування без води та олії, тому тандирне меню коштує дешевше за страви, приготовлені іншими способами. Основа тандира — біла каолінова глина. Пройшовши через очищення, дроблення та випалення вона перетворюється на шамотний порошок. Його вогнетривкість 1680 °C. Після ліплення та повторного випалу при 1200 °C, тандир стає керамічним. Повільно нагрівається і також повільно віддає тепло. Робота тандира залежить лише від вогню. Оскільки деревне паливо згоряє поступово, перетворюючись на вугілля, поверхня вогнища сильно нагрівається. Після закінчення горіння тандир довго віддає накопичену енергію, створюючи чистий і бездимний жар.
    2. Можливість одночасно приготувати кілька партій страв, не змішуючи їхній смак і аромат, якщо дозволяє розмір тандиру. Зерниста структура випаленої каолінової глини зберігає мікропори, що підтримує температурний баланс і запобігає появі мікротріщин дна і стінок.
    3. Зручне приготування коржів. Оскільки поверхня всередині тандира гладка та чиста, на ній добре тримаються борошняні вироби. До нижньої частини готових коржів нічого не прилипає та ніколи не пригорає. 
  • Економія паливних матеріалів і незалежність від погоди. Форма тандира розрахована для використання мінімальної кількості горючих матеріалів. Завдяки невеликому вихідному отвору жар поступово, з усіх боків впливати на продукт. Отримання потрібної температури і створення хрусткої скоринки регулюється верхньою кришкою та/або ступенем відкриття піддувала. Ізольований процес приготування їжі в тандирі, на відміну від багаття чи мангалу, не залежить від природних примх.
    1. Забезпечення усіх способів нагріву продуктів: верхній, середній і нижній жар, конвекція. Якщо м’ясо нанизане на шампур (його найкраща форма – плоска) або ялинку, інтенсивне нагрівання за рахунок високої теплопровідності металу відбувається ізсередини. Це значно прискорює приготування як м’ясних, так і овочевих і рибних страв. 
  • 100% безпечність та екологічність страв. Тандир — практично стерильне середовище, в якому патогенна мікрофлора не має шансів на виживання. Його розпалюють виключно дровами, а набирає температуру він завдяки деревному вугіллю. Ці матеріали натуральні та безпечні. Під час розпалювання не застосовують будь-які рідини, бо запах може залишитися на продуктах. Це стосується і бересту. 
  • Наділяє страви особливим та неповторним ароматом з димними нотками. Для цього кору фруктових дерев зволожують. Невелику її кількість у залежності від потрібного ступінь копченості підкидають через верхню кришку у процесі приготування.  
  1. Збереження усієї користі та соковитості продуктів завдяки доведенню до готовності шляхом шокової термообробки. У високотемпературній атмосфері на поверхні м’яса утворюється колагенова скоринка, закриваються пори, що перешкоджає подальшій втраті вологи. Їжа з тандира — здорова та поживна, повністю зберігає мікроелементи, вітаміни та мінерали, що не встигають розкластися і втратити свої якості. Вони просто переходять в інше середовище. Це сприяє повному засвоєнню їжі та тривалому насиченню організму.

Велика кількість різних приправ, маринадів і пряностей щоразу розкриває нові смакові грані звичних шашликів, картоплі та риби, тому вони ніколи не набридають. 

Спробуйте фірмові тандири, завітавши до одного з чотирьох закладів мережі ресторанів «Автопорт» (кафе-бару, колиби, ресторану, піцерії) або замовляйте доставку по місту Тернопіль — і переконайтеся в цьому. 

Мінімальна вартість замовлення для доставки — 300 грн. Страви на суму 600 грн доставляються безкоштовно.

About the author

trending_flat
Був виховником Героїв України Гурняка і Дереха: пластун та історик Андрій Буда загинув на Донеччині

10 грудня на Донеччині під час виконання бойового завдання загинув тернопільський історик і пластун Андрій Буда. Про це повідомив міський голова Сергій Надал. Батько загиблого Володимир Буда підтвердив трагічну новину. За його словами, син перебував на фронті майже чотири роки - з початку повномасштабного вторгнення. "Дива не сталося: 3 роки і майже 10 місяців перебування на фронті...Під час виконання бойового завдання у районі Сіверська...дрон - вчора. Гинуть кращі чоловіки і жінки нації, з тих перших, що пішли у 22 році. Андрій приєднався до своїх вихованців з пласту Гурняка і Дереха. Десь там їм буде добре. Про час панахиди і чину поховання повідомлю додатково", - написав Володимир Буда. Андрій Буда був пластовим виховником Героїв України Віктора Гурняка та Віталія Дереха. Обидва його вихованці загинули раніше під час війни. Пластун Назар Зелінка висловив співчуття з приводу втрати товариша. "Пластун, виховник Героїв України […]

ДТП у Ступках
trending_flat
У Ступках аварія за участі вантажівки: є травмовані

У селі Ступки, що біля Тернополя, сталася ДТП за участі вантажівки. Про це повідомляють у патрульній поліції Тернопільської області. "До уваги водіїв Тернопільської області‼️ На 162 км автодороги М-30 Стрий — Ізварине, поблизу села Ступки, сталася ДТП з травмованими. Патрульні забезпечують реверсне регулювання узбіччям. На місці працюють всі відповідні служби," - йдеться у повідомленні. За попередньою інформацією, зіштовхнулись вантажівка та легковик.  

trending_flat
Чому стан шин критично важливий для безпеки?

Шини — єдина контактна точка автомобіля з дорогою, тож від їхнього стану залежить не лише комфорт, а й реальний запас безпеки, тому варто обирати їх у перевіреному каталозі інтернет-магазину https://ascania-shina.com/ua/shiny. Саме протектор відводить воду й сльоту, боковини гасять удари від ям, а правильно підібраний розмір і тиск допомагають гальмівній системі та електронним помічникам працювати так, як задумав виробник. Якщо ігнорувати знос, тріщини чи неправильний тиск, навіть найдосконаліші системи стабілізації не зможуть компенсувати втрату зчеплення. Види шин та сезонність: літні, зимові, всесезонні Перший крок до безпечної поїздки — розуміти різницю між основними типами шин. Літні моделі розраховані на теплу погоду: їхня суміш залишається жорсткішою, щоб зберігати стабільність на сухому та мокрому асфальті, а рисунок протектора відводить воду й зменшує ризик аквапланування. Зимові шини мають м’якшу гуму, більшу кількість ламелей і канавок, тому протектор «вчіплюється» за сніг та лід. Всесезонні рішення поєднують риси […]

Усеін Бекіров
trending_flat
Зірка світового масштабу їде на концерт до Тернополя

Усеін Бекіров, кримськотатарський музикант і чотириразовий номінант на престижну музичну премію "Греммі", приїде до Тернополя. Це буде перший виступ цього артиста в історії міста. Концерт відбудеться цієї суботи в рамках XXV фестивалю JazzBez у Тернополі 2025. Місце проведення - креативний кластер "Na пошті". Про виступ музиканта повідомила Марічка Юрчак, засновниця креативного кластеру "Na пошті". За творчістю Бекірова в Instagram стежить у чотири рази більше людей, ніж живе в Тернополі, каже Марічка Юрчак. Подія однозначно стане знаковою для музичного життя міста. Квитки можна придбати тут: XXV Міжнародний транскордонний фестиваль імпровізаційної музики JazzBez 

герої
trending_flat
Зустрінуть перемогу на небесах: ще шестеро Героїв втратила Тернопільщина

Кожна втрата на фронті — це не просто ім'я в списку, а чиєсь зупинене серце, недожиті мрії, порожнє місце за сімейним столом. Це батько, який не повернеться додому, син, якого більше не обіймуть рідні руки, друг, з яким не випадає більше сміятися. Тернопільщина переживає важкі часи, але імена Героїв назавжди закарбуються в нашій пам'яті та пам'яті наступних поколінь. Олег Божок На фронті поліг військовий Олег Божок, який захищав Україну від вторгнення Росії ще з часів АТО. Серце воїна зупинилось 12 серпня 2024 року в Курській області. З сумом повідомляємо, що 12 серпня 2024 року відданий військовій присязі на вірність Українському народу, мужньо виконавши військовий обов`язок, в бою за Україну, її свободу і незалежність, в районі н.п. Сверликово Курської області, загинув солдат БОЖОК ОЛЕГ ІВАНОВИЧ, 1981 року народження, житель с. Лосяч Скала-Подільської територіальної громади, учасник АТО, він з перших днів повномасштабного […]

нема води
trending_flat
Сотні тернополян будуть без води 11 грудня: перелік адрес

Сотні тернополян будуть без холодної води 11 грудня. Про це попереджають фахівці КП "Тернопільводоканал". "У зв'язку з заміною запірної арматури на вул. Замонастирській буде тимчасово припинено водопостачання з 9.00 до 14.00 год 11 грудня до житлових будинків і адміністративних приміщень за адресами: 🔹вул. Антіна Манастирського від №1 по №20, 🔹вул. Замонастирська, 🔹вул. Мостова, 🔹вул. Мостова-бічна, 🔹вул. Дівоча, 🔹вул. Деповська, 🔹вул. Миколи Пирогова, 🔹вул. Івана Підкови, 🔹вул. Польова, 🔹пров. Дівочий, 🔹вул. Степана Шагайди. ❗️Понижений тиск води можливий на вул. Шпитальній, Стрімкій та Ярослава Стецька", - йдеться у повідомленні. Водоканалівці просять вибачення за незручності.

Контакти редакції: terminovo.te@gmail.com
м. Тернопіль, Кульчицької 2А
+380935295439
ПАРТНЕРИ

Новини Тернополя та Тернопільської області

Copyright

2018 – 2025