30.04.2024
Відео Новини Політика

Стратегія ГПУ з «побитими яйцями». Суд за напад на Олега Барну перенесли на березень 2019 року (Відео)

Сьогодні в Печерському районному суді міста Києва мав би відбутись розгляд кримінальної справи за «побиття яйцями» народного депутата України Олега Барни. Нардеп не прийшов, суддя теж не з’явилася.

Нагадаємо, трьом автомайданівцям інкримінують ч.2 ст. ст. 346 Кримінального кодексу. Тобто умисне заподіяння тілесних ушкоджень народному депутату Олегу Барні у зв’язку з його державною або громадською діяльністю.

13 липня 2017 року активісти перед Верховною Радою закидали Олега Барну яйцями. У той день парламент розглядав зняття недоторканності з нардепів Борислава Розенблата і Максима Полякова через так звану бурштинову справу.

За даними слідства, в той час, коли Барна йшов до будівлі ВР, на його адресу лунали погрози заподіяння шкоди здоров’ю, після чого вказані автомайданівці  “вирішили спричинити йому побої шляхом нанесення ударів, у тому числі, використовуючи заздалегідь заготовлені курячі яйця”.

У матеріалах слідства вказано, що Хаджинов вдарив Барну яйцем по плечу, а Мельник і Пушак – яйцями по голові, що було умисним нанесенням шкоди державному діячу за попередньою змовою.


Справа мала неабиякий резонанс, оскільки її  розслідували десять слідчих Генеральної прокуратури України. Окрім того, Генпрокуратура отримала доступ до усіх трафіків та локацій під час дзвінків трьох автомайданівців у рамках кримінального провадження. Заступник генпрокурора Юрій Столярчук поставив слідчим завдання відпрацювати усі контакти, зв’язки активістів та провести негласні слідчо розшукові дії.

Адвокат Роман Маселко вважає, що в діях його підзахисних немає кримінального складу злочину.

– Є факт: людина кинула яйцем. Порушується кримінальне провадження, потім воно закривається, тому що це не кримінальна справа, це адміністративне правопорушення – дрібне хуліганство, за яке передбачено штраф 170 гривень.  Але потім, як відбуваються події (акція протесту ВО «Автомайдан» біля будинку генпрокурора Юрія Луценка – прим. ред.) воно трансформується у тяжкий злочин, за який уже передбачено від 4 до 7 років позбавлення волі.


Адвокат додав, в матеріалах справи єдине, на що слідчим ГПУ сказав Олег Барна як потерпілий, що після випадку його боліла голова. Експертиз, зняття побоїв нема.

Олега Барни чи його адвоката в суді сьогодні не було. Суддя вирішила теж не прийти.

«Суддя Печерського райсуду Світлана Смик, яка б мала провести засідання, взяла відгул на два дні, на вчора і сьогодні», – зазначили на своїй сторінці у Фейсбуці автомайданівці.

Тож справу перенесли. Наступна спроба провести перше засідання має відбутися 19-го березня 2019-го.

Як зазначає Роман Маселко, цій справі не скоро прийде кінець.

– Я думаю, що це стратегія сторони обвинувачення. Їм не вигідно, щоби справа закінчилася швидко, бо вона може закінчитися виключно виправдальним вироком.  А це вдарить по репутації того ж самого Луценка. Тому до виборів у Верховну Раду, а він очевидно має політичні амбіції, завершення цієї справи не буде, – наголосив адвокат.

Журналісти «Терміново» вели онлайн-трансляцію першої спроби розгляду справи в Печерському районному суді міста Києва.

Перейти до панелі інструментів