На площі за 50 грн, а вдома за 15: ТОП-5 кращих рецептів глінтвейну

У холодні морозяні дні надто хочеться чогось смачного, що зігріє. А що може зігріти не лише тіло і душу, а й подарувати гарний різдвяно-новорічний настрій, як не глінтвейн. Уже готовий напій зараз можна придбати на ярмарках та у Зимових містечках Тернопільщини. Вартість гарячого напою від 30 до 50 грн за порцію. Проте його можна приготувати й та посмакувати у затишній домашній атмосфері.

“Терміново” зібрало ТОП-5 рецептів популярного напою. Ми порахували, що вдома порція глінтвейну 200 г обійдеться від 15 грн залежно від інгредієнтів та виду напою. Якщо це буде скандинавський глег з додаванням бренді, то вийде звісно дещо дорожче.

Класичний німецький глінтвейн

Інгредієнти: 1 пляшка сухого червоного вина, ¼ склянки цукру (або меду), 1 зірочка анісу
½ лимона, нарізаного кільцями,  3 гвоздики, 3 стручки кардамону.

Приготування. Власне, саме українське слово глінтвейн якраз-таки походить з німецького Glühwein, тобто glühender Wein – “палюче вино”.

Традиційний німецький Glühwein не повинен містити жодних інших інгредієнтів, окрім “святая святих” цього напою – сухого червоного вина, цукру, цитрусових та спецій. Всі інгредієнти слід змішати у каструлі та варити на невеликому вогні не доводячи до кипіння. За бажання, замість цукру можна додати мед.

Французький кавовий глінтвейн

Інгредієнти: 200 мл червоного сухого вина, 1 порція кави еспресо, 1 паличка кориці, імбир
2 дольки апельсину, 1 ст. л. цукру, кардамон (за смаком), гвоздика (за смаком), бадьян (за смаком).

Приготування. Le vin chaud – французький глінтвейн, або ж вино по-французьки має безліч рецептів приготування: від традиційного з корицею та грецькими горіхами до глінтвейну з білого вина. Ми ж пропонуємо вам надзвичайно смачний та вишуканий рецепт кавового французького глінтвейну.

Для його приготування вам знадобиться розігріти в каструлі 200 мл червоного сухого вина, додавши 1 порцію кави еспресо, паличку кориці, дві дольки апельсина, дольку кореня імбиру та 1 ст. л. цукру. За смаком можна також додати улюблені спеції – гвоздику, бадьян чи кардамон.

Англійський глінтвейн

Інгредієнти: 2 ст. л. темного рому, 45 мл. сухого червоного вина, 1 скибочка лимону, 2 ч. л. цукру,
1 ч. л. мускатного горіху, 1 паличка кориці.

Приготування. Традиційний англійський глінтвейн не обходиться без рому – міцного напою “матросів і соціальних низів”, що виготовляється з цукрової тростини.

“Лондонський Док” традиційно готують у пивному кухлі, хоча підійде і звичайна каструля, що є під рукою. У ємності слід для початку розчинити цукор у невеликій кількості гарячої (але не доведеної до кип’ятіння!) води. Тоді додати спиртні напої – вино та ром, скибочку лимону, паличку кориці і залити все це гарячою водою. Тоді додати 1 ч. л. мускатного горіха і перемішати.

Іспанський глінтвейн

Інгредієнти: 1 пляшка сухого червоного вина, 1 клементин нарізаний разом із цедрою (можна замінити мандарином), 4 смужки лимонної шкірки, 2 ст. л. цукру, 1 паличка кориці, ½ ванільного стручка, 1/4 склянки Бренді де Херес (Brandy de Jerez), 1 ч. л. мускатного горіху.

Приготування. Vino caliente, тобто іспанський глінтвейн готують з додаванням суто іспанський інгедієнтів: клементину – гібриду мандарина і апельсина, який вирощують в Іспанії та Brandy de Jerez (Бренді де Херес) – традиційного іспанського алкогольного напою міцністю від 36 до 45 градусів. А для підсилення смаку та аромату в іспанський vino caliente додають стручок ванілі.

Для приготування глінтвейну по-іспанськи необхідно розігріти 1/4 склянки Бренді де Херес з вином та додати порізаний разом із цедрою клементин, 4 смужки лимонної шкірки, 2 ст. л. цукру, 1 ч. л. мускатного горіху, 1 паличку кориці та половинку ванільного стручка. Все це слід перемішати не доводячи до кипіння.

Італійський білий глінтвейн

Інгредієнти: 1 пляшка білого напівсолодкого вина, 1 апельсин, ¼ грейпфруту, 2 ст. л. цукру, 1 паличка кориці, суха гвоздика, зірочка бадьяну.

Приготування. Італійці надають перевагу глінтвейну з білого вина з додаванням спецій та цитрусових. Італійський глінтвейн – Vin Brulè – з білого вина готувати дуже просто: вино разом зі спеціями та цукром розігріти на невеликому вогні, додати нарізаний на скибочки 1 апельсин і сік ¼ частини грейпфруту. Все це перемішати та розлити у чашки.

Білий глінтвейн по-італійськи не лише ароматний та дуже смачний, а й досить незвичний на вигляд завдяки своєму сонячному кольору. А ще такий напій досить солодкий і сподобається представницям прекрасної половини людства.

БОНУС – Класичний скандинавський глінтвейн

Інгредієнти: 1 пляшка червоного сухого вина, ½ пляшки коньяку (бренді) або горілки, 25 “цвяшків” гвоздики, 5 паличок кориці, ½ чашки родзинок, 1 склянка очищеного мигдалю, 1 ч. л. кардамону,
2 склянки цукру, 1 апельсин.

Приготування. Глег (швед. glögg, фін. glögi) – це гарячий напій з червоного вина з додаванням прянощів, поширений у скандинавських країнах – Норвегії, Швеції, Фінляндії та Данії.

У класичному скандинавському рецепті глінтвейну як основа для приготування використовується червоне вино, в яке для міцності додається горілка або бренді. Тоді до напоїв слід додати спеції – гвоздику, подрібнений кардамон, корицю і, за бажанням, імбир. До напою слід також додати 2 склянки цукру і 1 нарізаний на скибочки апельсин разом із цедрою.

З XX століття в традиційний глег стали додавати очищений мигдаль та родзинки, які вельми збагачують смак напою.

Секрети приготування глінтвейну

  • Приготування глінтвейну несумісне з кип’ятінням. Оптимальна температура нагріву глінтвейну – приблизно 70 °С.
  • Нагрівати глінтвейн потрібно доти, поки не зникне біла піна, яка утворюється спочатку приготування цього напою.
  • Пити глінтвейн прийнято з високих прозорих склянок. Прикрасити келих можна часточкою апельсина або лимона.
  • Хочете надати глінтвейну оригінального і незвичайного смаку? Додайте в нього ром або коньяк. Це потрібно робити після того, як напій вже розлитий у чашки. А ось чай (до речі, і його можна додати) слід змішувати з вином на початку приготування.
  • Приготований глінтвейн не бажано пити відразу. Спеції повинні “віддати” вину всі свої аромати. Дайте глінтвейну настоятися протягом 10 хвилин. Однак будьте готові до того, що аромат свіжозвареного глінтвейну буде настільки приголомшливим, що утриматися буде важко.

 

About the author

герой
trending_flat
“Його подвиг – це історія про мужність, самовідданість та безмежну любов до своєї країни”: Тернопільщина втратила молодого бійця

Чортківщина в скорботі, адже втратила свого молодого захисника Івана Попика. 17 жовтня 2024 року під час виконання бойового завдання біля села Єлизаветівка Покровського району Донецької області загинув Іван - житель села Капустинці Чортківського району Тернопільської області. Військовий був стрільцем-снайпером у 2-му аеромобільному відділенні 3-го аеромобільного взводу 4-ї аеромобільної роти військової частини А0224. Він віддав своє життя, захищаючи незалежність та територіальну цілісність України. Про це повідомили у групі "Наш край - Чортківщина". "Україна знову втратила одного зі своїх найкращих синів. На фронті загинув Іван Попик – випускник Чортківського навчально-наукового інституту підприємництва і бізнесу Західноукраїнського національного університету. Ця трагічна новина болем відгукнулася в серцях усіх, хто знав Івана, і стала черговим нагадуванням про жахливу ціну, яку платить наша країна за свою свободу. Його подвиг – це історія про мужність, самовідданість та безмежну любов до своєї країни. Іван Попик віддав найцінніше – своє […]

негода
trending_flat
Вода на порозі, а замість городу – озеро: наслідки негоди на Тернопільщині

На Тернопільщині протягом доби негода наробила біди людям. Зокрема затопила житлові будинки, її наслідки ліквідовували рятувальники.  На Лановеччині у селі Влащинці після сильного дощу підтопило два приватні будинки. Надзвичайники відкачали воду за допомогою мотопомпи. Про це повідомили в Головному управлінні ДСНС України у Тернопільській області. Читайте також: Підтопило дорогу, городи та домоволодіння. Негода наробила сильної біди на Тернопільщині (фото, відео) Також 3 червня гроза з громом у селі Синява перетворили людські городи на озера, а у Чернихівцях частково обвалився міст.

ДБР
trending_flat
У Тернополі працівник ТЦК завдав 320 тисяч збитків державі

На Тернопільщині вручили підозру працівнику ТЦК. Чоловік завдав збитків у розмірі 320 тисяч гривень.   Працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру військовослужбовцю Тернопільського обласного ТЦК та СП за службову недбалість, що призвела до значних збитків під час воєнного стану. Про це повідомили в Теруправлінні ДБР у Львові. Слідство встановило, що у травні-липні 2022 року підозрюваний, будучи начальником продовольчого забезпечення, оформлював накладні на видачу харчів військовим, які фактично не проходили службу. В результаті таких дій було безпідставно видано продовольство на понад 3 тисячі осіб, що завдало державі збитків на суму майже 320 тисяч гривень. Через недбалість посадовця, частина продуктів, замість того, щоб потрапити до захисників, які їх потребували, опинилася на смітнику. Наразі слідчі ДБР вживають заходів для відшкодування завданих збитків. Читайте також: СБУ та ДБР проводили масштабну операцію: кого затримали у Тернополі "Дії військовослужбовця кваліфіковано за ч. 4 ст. 425 Кримінального […]

герой
trending_flat
На Покровському напрямку загинув захисник з Тернопільщини Іван Березнюк

На Чортківщині прощатимуться із захисником Іваном Березюком, який боронив українську землю від загарбників.  Загинув воїн 3 червня 2025 року під час виконання бойового завдання із стримування військової агресії російської федерації в районі н.п.Новоекономічне Покровського району Донецької області. Про це повідомили у фейсбук-групі "Наш край - Чортківщина". "Звістка про смерть українських захисників завжди є важкою і болісною… Ще один український військовий, ще один наш земляк, що воював за мир та свободу нашої країни, пішов від нас. Зі скорботою повідомляємо що боронячи державний суверенітет і територіальну цілісність загинув наш земляк, Березюк Іван Ярославович 10.08.1969 року народження, житель села Красне Гримайлівської громади. Світлий спомин про нього назавжди залишиться в наших серцях. Щирі співчуття рідним та близьким нашого славного Героя", - йдеться у дописі. Читайте також: Небесне військо поповнилось ще трьома Героями: загинули Анатолій Панасюк, Василь Ющишин і Захар Венчур

побиття
trending_flat
Били руками та ногами, тягали за волосся: у Тернополі жорстоко познущались з дівчини-підлітка (відео)

У Тернополі підлітки жорстоко побили дівчину. Відео конфлікту поширюють у соціальних мережах.  3 червня в одному із телеграм-каналів з'явилось відео, на якому група підлітків штовхає, тягає за волосся та всіляко ображає дівчину. Працівники Тернопільського районного управління поліції, за допомогою аналітиків кримінального аналізу та інспекторів ювенальної превенції, оперативно встановили особу постраждалої та двох кривдників, які завдали їй тілесних ушкоджень. "За фактом побиття вже розпочато кримінальне провадження за частиною 2 статті 296 Кримінального кодексу України, яка стосується хуліганства, вчиненого групою осіб. Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до чотирьох років", - повідомляють правоохоронці. У соцмережах повідомляють, що це не перший інцидент з кривдницею. Раніше вона неодноразово била дівчат. Читайте також: За побиття матері тернополянину загрожують громадські роботи, обмеження або позбавлення волі

Світлана Юліанівна ПРИДАТКЕВИЧ
trending_flat
Трагічна втрата для однієї з тернопільських лікарень: померла Світлана Придаткевич

Обірвалось життя працівниці Тернопільської обласної дитячої клінічної лікарні Світлани Придаткевич. На 60 році життя та після важкої хвороби померла сестра медичного ортопедо-травматологічного дитячого відділення з травматологічним пунктом Світлана Юліанівна Придаткевич. Про це повідомили у КНП "Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня". "Адміністрація та весь колектив лікарні висловлює щирі співчуття рідним та близьким з приводу непоправної втрати близької людини. У цей скорботний час ми поділяємо Ваше горе, підтримуємо та сумуємо разом із Вами. Віримо, що Господь прийме її світлу та щиру душу в Царство Небесне. Світла пам’ять про Світлану Юліанівну назавжди залишиться в серцях колег. Світла пам’ять", - йдеться у повідомленні. Читайте також: Помер шанований священник з Кременеччини Редакція "Терміново" висловлює щирі співчуття рідним та близьким Світлани. Хай спочиває з миром. Вічна пам'ять.

Контакти редакції: terminovo.te@gmail.com
м. Тернопіль, Кульчицької 2А
+380935295439
ПАРТНЕРИ

Новини Тернополя та Тернопільської області

Copyright

2018 – 2025