
В Україні стрімко подорожчали ціни на харчові продукти.
За рік в Україні основні харчові продукти зросли в ціні на третину. Найбільше подорожчали м’ясні вироби та фрукти. Про це повідомили у Державній службі статистики України.
Читайте також: Картопля уже подешевшала: коли знизяться ціни на овочі
Ціна на свинину зросла на понад 60 грн/кг, яловичина подорожчала на 44 грн/кг, а куряче філе — на 51 грн/кг. Середня ціна на сало зросла майже на 20 грн. Серед овочів і фруктів ціни на яблука зросли майже вдвічі, досягнувши піка в 85,60 грн/кг у липні.
Водночас деякі продукти, навпаки, стали дешевшими. Значно знизилися ціни на сезонні овочі. Наприклад, білокачанна капуста, яка в травні коштувала понад 53 грн, у серпні опустилася до 18 грн/кг. Морква та буряк також подешевшали майже на 20 грн. Вартість картоплі також знизилася. Ціни на цукор залишалися відносно стабільними, а яйця після різкого падіння у січні знову повернулися до середньої ціни.
Що буде з цінами на продукти восени та взимку
“У вересні-листопаді, за моїм прогнозом, ціни на молочні продукти зростуть у межах 7-8%”, – розповів заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук для “Главред”.
Посадовець повідомив, що варто чекати здорожчання хліба на 20-25%, проте збільшення цін на крупи не прогнозує. У вересні-жовтні суттєвого коливання цін на м’ясну продукцію не очікують. Вартість м’яса залишатиметься приблизно на нинішньому рівні. Ситуація на ринку молочної продукції ускладнюється, адже закінчується “сезон великого молока”. За словами Дениса Марчука, в Україні недостатньо молока екстра-класу, з якого виготовляють продукцію для експорту. Через це очікують, що ціни на молочні продукти зростуть на 7-8%.
Ціни на яйця залишатимуться відносно стабільними, оскільки українські виробники наростили обсяги виробництва. Однак, вартість може змінитися через коливання цін на електроенергію, адже це виробництво є енергомістким. Якщо ціни на світло зростуть, витрати виробників також збільшаться. Очікується, що восени ціни на яйця можуть зрости на 5-10%.
Цього року ситуація з цінами на овочі буде значно кращою, ніж минулого. У липні та серпні було зафіксовано зниження вартості, а ціни на овочі “борщового набору” продовжують падати через значну пропозицію.
Очікується, що у вересні-жовтні ціни на картоплю, моркву, буряк та капусту залишатимуться низькими, аж до моменту їх закладання на зберігання. Загалом, у цьому сезоні ціни на овочі на 30-40% нижчі, ніж в аналогічний період минулого року. Після осіннього збору врожаю можливе зростання цін через додаткові витрати на зберігання.
Раніше “Терміново” повідомляло про те, що якими будуть ціни в найближчі місяці.