28.09.2024
Новини

Топ-5 класних книг, які наробили переполоху у 2024 році

Український книжковий ринок у 2024 році вразив читачів низкою яскравих новинок. Від захопливих детективів до відвертих біографій – кожен знайшов щось до душі. Видавництва представили книги, які не лише розважають, але й змушують замислитися над важливими темами. Пропонуємо огляд п’яти видань, які викликали найбільший резонанс серед українських читачів цього року.

“Справа Аляски Сандерс” Жоеля Діккера

Швейцарський письменник Жоель Діккер повернувся з новим бестселером “Справа Аляски Сандерс”. Книга продовжує серію про письменника Маркуса Ґольдмана. Події розгортаються у містечку Маунт-Плезант, де знайшли тіло молодої жінки Аляски Сандерс. Через одинадцять років після закриття справи з’являються нові докази. Сержант Перрі Ґегаловуд отримує анонімного листа, який ставить під сумнів попереднє розслідування. Маркус Ґольдман береться розплутати цю загадкову історію. Роман тримає в напрузі до останньої сторінки.

“Солід. Взуттєва фабрика життя” Юрія Скири

Історик Юрій Скира у книзі “Солід. Взуттєва фабрика життя” розкриває маловідому сторінку історії Львова часів Другої світової війни. Автор розповідає про взуттєву фабрику “Солід”, де монахи Студійського Уставу рятували євреїв від нацистського режиму. Центральною фігурою книги є о. Йозеф Петерс, якого називають “львівським Шиндлером”. Він заснував підприємство, яке стало прикриттям для порятунку людей. У підвалах фабрики переховували жінок, дітей, чоловіків, приречених на знищення. Книга Скири – це документальне свідчення про героїзм і людяність у найтемніші часи.

“Зі щитом або на щиті” Сергія Кривоноса

Генерал Сергій Кривонос у книзі “Зі щитом або на щиті” ділиться власним баченням розвитку української армії. Автор розкриває маловідомі факти про підготовку до російського вторгнення. Кривонос пропонує конкретні рішення для зміцнення обороноздатності країни. Він розповідає про створення Сил спеціальних операцій та розробку програми “П’ять кроків” для підготовки суспільства до опору агресії. Книга містить аналіз помилок у підготовці до війни та пропозиції щодо реформування армії.

“Друзі, коханки і велика халепа” Метью Перрі

Автобіографія зірки серіалу “Друзі” Метью Перрі “Друзі, коханки і велика халепа” відверто розповідає про шлях актора до слави та боротьбу із залежністю. Перрі описує своє дитинство у розбитій сім’ї, прагнення до визнання та проблеми, які прийшли разом з успіхом. Актор ділиться історіями про зйомки культового серіалу та своїх колег. Книга розкриває темні сторінки життя Перрі, його боротьбу з алкоголізмом та наркоманією. Автор з гумором розповідає про свої падіння та підйоми, знаходження спокою у тверезості.

“Залізний генерал. Уроки людяності” про Валерія Залужного

Біографія головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного “Залізний генерал. Уроки людяності” стала однією з найочікуваніших книг року. Видання розкриває особистість Залужного як людини, якій довіряють мільйони українців. Автор, ім’я якого не розголошується з міркувань безпеки, показує генерала поза офіційним образом. Книга дає можливість зазирнути за лаштунки важливих нарад та почути голоси тих, хто працює поруч із Залужним. Видання висвітлює шлях головнокомандувача та його роль у протистоянні російській агресії.

Перейти до панелі інструментів