21.09.2024
Новини

Тисячі паломників ідуть до Почаївської лаври попри заборону і не благословення. Відео

Доки у ВР забороняють РПЦ, а УПЦ дають 9 місяців на розірвання з російською церквою будь-яких зв’язків, на Тернопільщину прямує хода “скрєпних”. Попри заборону та навіть не благословення своїх же духовних наставників, тисячі паломників таки вирушили у бік Почаївської лаври й цьогоріч. Відео ходи оприлюднили на YouTube каналі “УПЦ Буковини”. У спеку вони йдуть трасою, співаючи церковних пісень російською мовою. Як помітно з запису у натовпі є люди з різних областей України.

За кілька днів до початку ходи у зверненні до вірян митрополит Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор на офіційній сторінці Кам’янець-Подільської єпархії УПЦ (МП) повідомив, що не благословляє її.

“Уже впродовж двох століть з меж нашої Кам’янець-Подільської єпархії у Свято-Успенську Почаївську Лавру до Свята Успіння Божої Матері вирушає Хресний хід довжиною понад 200 кілометрів.

У цьому Хресному Ході беруть участь православні християни з усіх куточків нашої Батьківщини. Віруючі здійснюють свій хресний подвиг із молитвою на устах, освячуючи нею нашу землю й закликаючи Божу милість на наш народ.

Нагадаємо, що учасники Хресного ходу весь час організовувалися винятково самостійно для паломництва до Почаївської Лаври. Сьогодні, через воєнний стан у нашій країні Кам’янець-Подільська єпархія не може благословити проведення традиційного Хресного ходу до Почаївської Лаври.

Благодать Святого Духа нехай сприяє вам, дорогі брати і сестри, в доброму християнському житті, яке відкриває шлях до миру з Богом і ближніми, що сприяє ствердженню миру у Церкві та Державі”, – зазначається у повідомленні митрополита.

 

Заборонили проведення масових релігійних заходів у вигляді походів і демонстрацій на шляху до Почаївської Лаври й на офіційному рівні на Хмельниччині. Заборона діє з 16 по 25 серпня.

“Заборонити проведення 16-25 серпня 2024 року масових релігійних заходів у вигляді походів і демонстрацій, у тому числі паломницької ходи великими та малими групами, у Хмельницькій області, на шляху до Свято-Успенської Почаївської Лаври”, – йдеться в документі.

Органам місцевого самоврядування рекомендували провести роз’яснювальну роботу в громадах щодо необхідності неухильного дотримання заборони проведення мирних зборів, мітингів, походів, демонстрацій та інших масових заходів.

У коментарях під оприлюдненим відео численна підтримка і навіть погрози тим, хто надумає зупинити чи перешкодити учасникам ходи. Схоже маються на увазі представники влади, поліції чи активістів, сутички з якими уже були в попередні роки.

На момент публікації, як стало відомо “Терміново”, православна хода ще не увійшла на територію Тернопільщини.

Перейти до панелі інструментів