25.10.2024
Новини

Вантажівки, що їдуть через центр міста на Тернопільщині, руйнують ратушу XVIII століття

Схожа проблема є у багатьох містах Тернопільщини. Щодо ситуації в Бучачі її озвучив активіст Роман Довбенко. Він зазначає, що руйнується не лише ратуша, а старовинні будівлі у середмісті. А місцева влада тим часом не реагує. 

“У центрі Бучача все частіше збільшується кількість проїжджаючих великогабаритних транспортних засобів, які руйнують не тільки міжнародно відому ратушу, а й безліч інших архітектурно-цінних памʼяток, які вистояли не одне століття, і тільки тепер тенденція їхнього безглуздого нищення прогресує до безповоротної крапки. Адже, ні на реставрацію пошкодженої архітектури коштів більше не знайдеться, (та й «не на часі»); ні зупинити цей неконтрольований безлад наш голова міста досі не поспішає, хоча б встановивши дешеві обмежувачі по висоті, про які я та багато інших людей пропонували значно раніше…

Але ж байдуже меру… Фреяка квартира не в центрі міста та стіни будинків, що прямо зараз розтріскуються, то не його будинку стіни… Потім (не дай Боже) і на приліт можна буде списати?”, – пише Роман Довбенко.

Довідка

Бучацька ратуша — унікальна пам’ятка архітектури середини XVIII століття в м. Бучачі Тернопільської області. Зведена 1750 (1751, або близько 1743—1758) р., за іншими даними — час невідомий) у стилі рококо. Архітектор Бернард Меретин, скульптор Йоган-Георг Пінзель, фундатор — Микола Василь Потоцький. Легенда оповідає про те, що фундатор ратуші хотів, щоб вона була вищою від львівської Вежі Корнякта.[джерело?] Після 1920 р. будівлю віддали під житло та крамниці. 1982—1992 рр. у ній діяли районний історико-краєзнавчий музей і дитяча художня школа. Перебуває на реставрації з середини 2000-х років.

Перейти до панелі інструментів