25.10.2024
Новини

0,5 випадків на 2 мільйони: У Тернополі врятували пацієнта з рідкісною хворобою

У лікарні швидкої допомоги діагностували надзвичайно рідкісне захворювання – синдром Гудпасчера. Пацієнт, 45-річний чоловік, звернувся до сімейного лікаря зі скаргами на погане самопочуття та часті тонзиліти. Після виявлення високих показників креатиніну та сечовини його направили до нефролога та госпіталізували для додаткового обстеження. Про випадок розповіли у КНП «Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги».

У лікарні стан пацієнта різко погіршився: зменшилась кількість сечі, з’явилось кровохаркання, знизилась сатурація та посилилась задишка. Завдяки злагодженій роботі команди лікарів різних спеціальностей, включно з консультацією з німецькою клінікою “Шаріте”, вдалося швидко діагностувати синдром Гудпасчера та розпочати лікування.

Це автоімунне захворювання, що вражає легені та нирки, зустрічається надзвичайно рідко – лише у 0,5 випадків на 2 мільйони людей. Воно небезпечне швидким прогресуванням та складністю діагностики. Завдяки оперативним діям медиків, стан пацієнта стабілізувався, і він поступово одужує.

Перейти до панелі інструментів